20 CDs PER RECORDAR EL 2020

2020 ha sigut un any que quedarà marcat, irremeiablement, en tots els calendaris. Any de canvis inesperats i males notícies. Per això, des d’Avui Sona volem cambiar el rumb i recordar el 2020 per la música que ens ha portat!

1. DARRERE LA MIRADA – Èxta6

Èxta6. Darrere la mirada. 31 de Gener. RGB Suports

Després de publicat Viure ràpid (2017) i ser escollits com un dels grups revelació als Premis Enderrock 2018, la banda presenta DARRERE LA MIRADA. El disc, que podríem presentar com un germà gran del seu primer treball, ja que manté l’estil i la sonoritat, però amb una proposta més madura. D’aquesta manera, ens trobem davant d’un disc fresc i festiu.

Si busques un àlbum ple de bon rotllo i energia, DARRERE LA MIRADA és el treball perfecte!

2. DONDE NACE EL INFARTO – Ciudad Jara

Ciudad Jara. DONDE NACE EL INFARTO. 7 Febrer. El último pasillo.

DONDE NACE EL INFARTO és el primer disc que Pablo Sánchez, cantant de La Raíz, fa en solitari des que la banda anuncià la seva aturada -encara sense data de tornada-. Inevitablement, després que la seva veu hagi estat per molts un tret distintiu del conjunt, és difícil deslligar-lo del tot. Però Ciudad Jara ho aconsegueix permetent que el cantant i compositor explori una vessant més intima i personal, plena de poesia i tradició. Tot i això, el cantant no abandona la seva part més reivindicativa, parlant de temes polítics actuals, de la falta de veu de les minories o de les seqüeles de la Guerra Civíl.

Si voleu saber d’on neix Ciudad Jara, ho descobrireu escoltant l’opera prima del projecte!

3. 0001 – Blaumut

Blaumut. 0001. Música Global. 14 Febrer.

El carpe diem és el tòpic literari en el quart treball d’estudi de Blaumut. 0001 ens continua transportant a aquestes escenes tradicionals i tenyides de melancolia que fan que la banda sigui el que és. Lletres plenes de poesia acompanyades de melodies netes que permeten gaudir-les sense presses, com si es tractessin de petits poemes. Un disc que continua movent-se dintre d’allò que el grup sap fer millor.

Si t’agraden les bones lletres, el pop-folk amb instruments clàssics o coneixes Blaumut d’abans, 0001 seran els segons que trigaràs en enamorar-te d’aquest disc!

4. MARJORIE – Núria Graham

Núria Graham. MARJORIE. Primavera Labels. 14 Febrer.

La Núria Graham fa anys que està demostrant perquè s’ha tornat una referència en el folk-pop català. A MARJORIE la compositora reflexiona sobre la família, tot pensant en els seus propis records i les seves arrels. Amb un to greu, profund i melancòlic, Graham ens apropa a la serenitat i a una maduresa pròpia de qui té molt per explicar.

Si voleu viatjar pels paisatges verds d’Irlanda sense sortir de casa, MARJORIE i el single Connemara són l’opció perfecta.

5. SALSA AGREDOLÇA – Da Souza

Da Souza. SALSA AGREDOLÇA. Bubota Discos. 14 Febrer.

Els mallorquins Da Souza han presentat enguany SALSA AGREDOLÇA, el seu nou treball d’estudi, on conflueix magistralment l’estil habitual de la banda amb noves apostes. La banda va proposar-se que totes les cançons del disc juguessin, com la vida, en la dualitat constant entre el punt més alegre, i esperançador, i el més trist o obscur. Aquest fet aporta peculiaritat a les cançons del disc i permet que es construeixi ell mateix una identitat pròpia.

Si us agraden les composicions reflexives que juguen amb la dualitat de les emocions, SALSA AGREDOLÇA és un tast perfecte!

6. INSURRECTE – Andreu Valor

Andreu Valor. INSURRECTE. Bureo músiques. 20 Febrer.

Si alguna cosa recordarem del 2020 -a part de la Covid i el confinament- ha estat l’onada de col·laboracions que ha derivat d’aquesta situació. INSURRECTE és un exemple de la gastada frase “la unió fa la força”, ja que es va poder finançar gràcies a les aportacions dels seus mecenes. El que Andreu Valor descriu com el seu millor disc -a dia d’avui- destaca per la seva maduresa i l’evolució que ha realitzat l’autor, i que queda patent al llarg de les seves 10 cançons.

Vols saber per què tanta gent va confiar en INSURRECTE? Ara és el teu moment!

7. LA GRAN ONADA – Sopa de Cabra

Sopa de Cabra. LA GRAN ONADA. 28 Febrer. Promo Arts Music.

Enguany el conjnunt gironí ha reafirmat que es troba en una nova etapa creativa gràcies a la publicació del seu desè àlbum d’estudi, LA GRAN ONADA, on l’aigua n’és la protagonista a través de la presència del mar i de la onada com a gran element transformador. Un disc que encapçala un nou punt àlgid en la carrera del conjunt i que sorgeix enmig d’un context de reivindicació en contra de la repressió política que pateix Catalunya, d’un canvi climàtic que avança a passes de gegant i d’una crisi migratòria en la que moltes persones perden la vida al creuar el mar Mediterrani en busca d’un futur millor.

Els Sopa recuperen la seva essència de rockers, però amb incorporacions d’alguns sons més actuals i efectes electrònics que els porten cap a un ambient més espiritual, propi del pop i de l’indie. Tot i això, com va comentar en Gerard Quintana, els Sopa de Cabra segueixen sonant a Sopa de Cabra. La seva essència segueix intacta!

8. NASCUTS PER MOLESTAR – Arc de Triomf

Arc de Triomf. NASCUTS PER MOLESTAR. LCM Records. 28 Febrer.

Els barcelonins Arc de Triomf han presentat enguany el seu àlbum debut, NASCUTS PER MOLESTAR. Aquest treball serveix per mostrar la filosòfica del grup i reivindicar-se un espai més que merescut dintre de la música emergent catalana. La banda es consolida així com una gran aposta pel rock mestís que proporciona missatges reivindicatius.

Si voleu música festiva amb lletres crítiques, no ho dubteu: sou NASCUTS PER MOLESTAR!

9. IN THE BACKYARD OF THE CASTLE – Meritxell Neddermann

Meritxell Neddermann. IN THE BACKYARD OF THE CASTLE. Halley Records. 13 Març.

Meritxell Neddermann ha presentat enguany el seu debut discogràfic.  IN THE BACKYARD OF THE CASTLE es configura d’una manera especial. Es tracta d’un doble disc: un en format breu i un altre amb la versió ampliada dels temes. Aquest últim, a més d’incloure les deu cançons ampliades, conté dos interludis a piano. En ell, Neddermann profunditza en l’interior de les persones d’una manera poètica, plena de metàfores acurades i d’humor.

Tant si ets dels apassionats a la poesia, com si t’agraden les cançons curtes i variades, aquest disc és per a tu!

10. L’AIRE QUE RESPIRO – Jaume Busoms

Jaume Busoms. L’AIRE QUE RESPIRO. Crea Music. 13 Març.

Jaume Busoms és un cantautor que aquest any ha presentat el seu primer treball d’estudi, L’AIRE QUE RESPIRO. L’estrena del disc, el 13 de març, va coincidir plenament amb la disrupció de la vida coneguda fins al moment. El disc, que Busoms descriu com un missatge dins de 9 cançons, ha actuat com una àncora a la vida d’abans, amb lletres i músiques molt cuidades.

Al projecte hi ha espai per tots els estils -rumba, pop, ska, balades…- així que segur que L’AIRE QUE RESPIRO també tindrà un lloc per a tu!

11. THAT DAY – Koers

Koers. THAT DAY. Halley Records. 10 Abril.

Aquest ha sigut un any molt exitós per Koers: en Kelly, cantant del conjunt, va guanyar La Voz 2020, han publicat la nadala El Millor Regal i ha vist la llum el seu nou disc, THAT DAY. En ell podem trobar les lletres positives, el ritme i els elements de la música tradicional africana que permeten que Koers tingui perfectament definit el seu estil, barrejats amb els seus característics ritmes jamaicans. En aquest treball, el grup s’ha permès anar més enllà de la zona de confort i donar cabuda a altres estils musicals i artistes, com Els Catarres, Lildami i Itaca Band.

Si ets fan de Koers -o si ho ets i encara no ho saps!-, THAT DAY no et decebrà!

12. DON GELATO – Flashy Ice Cream

Flashy Ice Cream. DON GELATO. Delirics. 12 Juny.

Els sabadellencs Flashy Ice Cream han presentat enguany la seva nova mixtape, DON GELATO, amb 10 temes que els mantenen fidels al seu estil. El grup explota sons que viatgen pel trap, el rap, el dancehall i el reggaeton, que deixen un disc de referència en l’actualitat de la música urbana a Catalunya. Tant és així que ha estat triat el millor disc urbà de l’any per la revista Enderrock.

Si vols una producció ben fresca i juvenil, DON GELATO és l’opció perfecta!

13. DE VENT I ALES – Txarango

Txarango. DE VENT I ALES. Halley Records. 18 Junio.

Txarango ha presentat aquest any un nou disc, DE VENT I ALES, que, en un inici, venia acompanyat d’una gira en format circ per acomiadar-se dels seus seguidors indefinidament. Tanmateix, el grup ha hagut d’acabar adaptant-se a les circumstàncies actuals, cancel·lant el seu tour autogestionat. Per compensar-ho, la banda ha allargat el seu comiat i l’any vinent presentarà un nou disc. Mentre no podem escoltar EL GRAN BALL (2021), podem tornar a delectar-nos amb un àlbum que és la sinergia perfecta del so del grup: DE VENT I ALES. Un so que es nodreix de la barreja de cultures de la que sempre han fet gala.

DE VENT I ALES és un disc per ballar, per reflexionar…. En definitiva, per creure que un altre món és possible!

14. FINS A MAIG NO REVISC – Maria Jaume Martorell

Maria Jaume Martorell. FINS A MAIG NO REVISC. Bankrobber. 4 Setembre.

La guanyadora de l’edició del 2019 del Sona9 s’ha estrenat enguany amb el seu primer disc, FINS A MAIG NO REVISC. L’àlbum, produït per en Pau Vallvé, està format per deu cançons pop-folk acústiques que viuen a cavall entre l’indie i la cançó d’autor. La mallorquina s’estrena així per la porta gran, deixant clara la seva empremta personal en cadascuna de les cançons des de l’inici.

És el disc perfecte per escoltar a l’hivern tot esperant que torni a ser maig!

15. EL SENYAL QUE ESPERAVES – Els Amics de les arts

Els Amics de les arts. EL SENYAL QUE ESPERAVES. Música Global / Universal Music. 18 Setembre.

En aquest primer àlbum com a trio, després del comiat d’Eduard Costa, el grup no perd la seva essència, però afegeix nous ingredients a la barreja. Les lletres continuen narrant la vida d’aquella manera única que només saben fer els amics i la música ens convida a deixar-nos portar. En moltes ocasions, et sorprendràs a tu mateix ballant les melodies!

Aquest àlbum és EL SENYAL QUE ESPERAVES per reconnectar amb Els amics de les arts!

16. L’AMOR FA CALOR – Renaldo & Clara

Renaldo & Clara. L’AMOR FA CALOR. Primavera Labels. 18 Setembre.

El duet liderat per la lleidatana Clara Viñals ha presentat aquest 2020 el seu tercer disc d’estudi, després de complir tota una dècada de carrera en aquest projecte musical. El so obtingut s’apropa a un pop electrònic, a la vegada que càlid, en el que hi destaca l’extroversió de les seves lletres i els seus ritmes. Un àlbum format per nou temes que no decebran pas als seus fans més fidels, sinó que n’afegirà de nous.

Si encara no coneixies Renaldo & Clara, amb el seu nou LP, L’AMOR FA CALOR, ja no tens cap excusa!

17. LA VIDA ÉS ARA – Pau Vallvé

Pau Vallvé. LA VIDA ÉS ARA. Autoedició. 18 Setembre.

Pau Vallvé ha presentat aquest any LA VIDA ÉS ARA, un disc que es va cuinar a foc lent durant el confinament. Aquest fet ha sigut decisiu en la sonoritat del disc, que s’allunya en gran manera de tot el que el compositor ha fet fins al moment. De la mateixa manera, l’autor ens apropa a reflexions que neixen d’estar amb un mateix i intentar entendre’s una mica més que ahir. Com ell comenta, “Si ara em fessin tornar i refer tots aquests anys ho faria de nou exactament igual, però ho faria disfrutant“.

No hi ha dubte: LA VIDA ÉS ARA i la millor manera de gaudir-la és amb el nou treball de Pau Vallvé!

18. DARLE LA VUELTA – La Pegatina

La Pegatina. DARLE LA VUELTA. Warner Music. 16 Octubre.

La Pegatina ha sigut, des dels seus orígens, un grup que transmet bon rotllo en cada cançó. Tant és així, que això els ha permès convertir-se en un dels grups més internacionals, amb gires per gairebé tot el món. En el seu nou treball, DARLE LA VUELTA, la banda retorna a la rumba dels seus inicis mentre aposta per obrir noves portes cap al pop. La frescor i l’alegria que els caracteritza es troben acompanyats d’altres veus com Travis Birds, Arnau Griso, El Kanka, Sandra, Delaporte PJ Sin Suela.

DARLE LA VUELTA és la dosis de positivisme que necessites en el teu dia a dia!

19. CONTRATEMPS – Rudymentari

Rudymentari. CONTRATEMPS. Guspira Records. 6 Novembre.

Des de Menorca arriba enguany Rudymentari amb CONTRATEMPS. L’artista s’endinsa en aquest disc en diferents estils derivats de reggae – el roots, el rocksteady i el ska classic- que vertebren perfectament el seu projecte de música jamaicana. L’àlbum, produït per King Siva, ha permès que el músic exploti la música per transformar la societat de manera crítica i per generar consciència col·lectiva.

Si t’agrada la bona música com a eina conscienciadora, CONTRATEMPS és sense dubte el que busques!

20. AGUA – Stay Homas

Stay Homas. AGUA. Sony Music. 11 Desembre.

El 2020 passarà a la història per ser l’any de la COVID-19 i el confinament domiciliari derivat d’aquesta. Aquest fet ha marcat la vida de molts, entre ells en Klaus Stroink, en Guillem Boltó i en Rai que van decidir crear, enmig d’aquesta voràgine, un nou grup: Stay Homas. Amb poc més de mig any des de la seva creació, el conjunt ha presentat ja el seu primer disc.

Si t’agrada el bon rotllo, trobar-te AGUA és el millor regal que tens!

Laura Nogueira i Marc Serrano – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: