TXARANGO: QUAN EL MISSATGE VA MÉS ENLLÀ DE LA MÚSICA

Començant a escriure aquest descobriment em plantejo si realment cal presentar un grup com Txarango, que ha arribat a fer concerts a l’Índia. Però m’en adono que cantem a ple pulmó i de memòria moltes de les seves cançons, però desconeixem l’altre vessant de Txarango. Aquest és el meu repte pel Descobriment d’avui. Ensenyar que hi ha darrera de les seves cançons.

Txarango va néixer a Barcelona el 2010, però està integrat per gent del Ripollés, d’Osona i la Garrotxa. Actualment, està integrat per Alguer Miquel (veu), Sergi Carbonell Hipi (piano), Joaquim Canals (bateria), Àlex Colinas (baix), Pau Puig (percussió), Iván López (saxo), Jairo Rodríguez (maraques) i Jordi Barnola (trompeta). La proposta musical de la banda es basa en la fusió musical, amb el reggae com a base. El dub, el latin, el pop, els ritmes jamaicans, el rock i els sons llatins també agafen presencia en les seves composicions.

L’hivern de 2010, després d’haver gravat les maquetes de Vola i Nits amb Txarango, comencen la gira Welcome to Clownia, on recorren els festivals més importants de Catalunya i Espanya. En la gira comencen a popularitzar el que acabaria sent el primer disc de la banda, Benvinguts al llarg viatge (2012). A partir d’aquest CD, es consoliden ràpidament com una de les bandes de referència del panorama musical català. Tant és així que a la primavera del 2013 omplen el Palau de la Música Catalana, en un dels concerts més prestigiosos de la trajectòria del grup i que és gravat i emès per la Televisió publica catalana.

Un any després, el 2014, la formació publica Som riu, el seu segon treball i inicia la gira 2014 sota el nom La Tempesta. Aquesta gira els permet actuar el 20 de juliol del 2014 al Central Park de Nova York, dintre de la programació del SummerStage Festival. El 2015 inicien la gira La volta al món, que els permet recórrer Europa, Mèxic, Xina i el Japó. El 26 de març de 2017 es publicà el tercer disc de la banda, El Cor de la Terra amb la seva corresponent gira sota el mateix nom. En aquest moment s’afegeixen al grup en Joan Palà (percussionista), Pau Castellví (guitarra) i en Sisco Romero (veu de suport) i enceten una gira de presentació que els porta a recórrer altre cop Europa, Japó, Turquia, Colòmbia i l’Índia. 

Tota aquesta trajectòria es veu reflectida en els premis que ha anat acumulant la banda al llarg d’aquests anys; el premi Enderrock a Millor disc del 2012, Premi Enderrock al Millor Directe i dos premis Enderrock a Grup Revelació de l’any – tant pel públic com per la crítica-. També van obtenir el Premi Arc 2012 a la millor gira per Festes Majors, el premi ARC 2013 a Millor Gira Internacional, el premi al disc català de l’any de la Radio 4 i el premi Altaveu 2013 com a banda revelació. A més del Premi ARC 2014 a Millor gira per festes majors de temes propis i del Premi ARC 2015 a Millor gira internacional d’artista o grup català.

Jo sempre m’he preguntat: I perquè un nom com Txarango? La resposta a aquesta pregunta té molt a veure amb l’altre vessant de la banda que esmentava abans. El charango és un instrument de corda utilitzat a la regió central de la Serralada dels Andes. En Marcel Tito, primer guitarrista de la formació musical, així com un dels fundadors, acostumava a tocar aquest instrument, ja que les seves petites dimensions li permetien endur-se’l a molts llocs. El nou projecte musical rebrà el nom d’aquest instrument: TXARANGO. Els fundadors del grup decideixen captar aquest esperit festiu de la música del carrer i transportar-lo a l’escenari, amb un imaginari vinculat al món del circ i del clown. És per això que el grup es decideix a fer un pas més i estrenar-se com a programadors culturals amb la creació del Clownia Festival, un festival que, a través de la cultura, pretén contribuir a la transformació de la societat.

Txarango és un grup musical amb uns valors i un missatge clau que va molt més enllà de les paraules. A part de parlar d’un món millor, prenen part a accions que ajuden a canviar-lo. La llista dels projectes socials en els quals han col·laborat és immensa, però des d’Avui Sona n’hem fet un recull.  Durant la tardor del 2012, graven un tema inèdit Som Persones per recaptar diners en la lluita contra el càncer a través del disc solidari de La Marató de TV3. L’any 2013, juntament amb altres grups, van publicar un disc que serveix per finançar la Radio Nikosia, una ràdio on participen persones amb problemes de salut mental. El maig del 2015, porten a terme la campanya La fam no fa vacances. Es va tractar d’un concert a la sala Stroika Manresa on s’oferia música a canvi d’aliments bàsics; es van recollir més de 2,5 tones d’aliments.

El 16 de desembre de 2019, la banda va anunciar a les xarxes socials que a la primavera del 2020 trauran el seu últim disc i portaran a terme la seva última gira, que acabarà a mitjans de 2021. La gira, sota el nom El Gran Circ, recorrerà el territori sota la carpa del seu propi circ i està autogestionada pel mateix grup. D’aquesta manera, en paraules de la pròpia banda, contruiran un espai itinerant propi i transformador, basat en l’economia social i solidària. Diverses organitzacions del món cooperatiu col·laboraran en la gira, que es busca que no generi cap residu plàstic i que destini les despeses de gestió a projectes social.

En el 2021, acomiadarem un dels grups musicals catalans amb una de les trajectòries internacionals més amplies de la nostra indústria. Però, sobretot, direm adéu a un dels grups amb més coherència entre les seves lletres i les seves accions. Si cantem sobre un món millor, perquè no construir-lo amb ajuda de la música?

Laura Nogueira – @avuisona

REFERÈNCIES

Anònim. (2019). Txarango. 2019, de Wikipedia.
Anònim. (2019). Txarango. 2019, de Wikipedia.
Instagram. Txarango. 2019.
Redacció. (2019). Txarango plega amb disc nou i una última gira. 2019, del 324.

One thought on “TXARANGO: QUAN EL MISSATGE VA MÉS ENLLÀ DE LA MÚSICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: