FESTIVERN: DANSANT AMB EL FRED

Cartell del Festivern 2019/2020 – Imatge extreta de festivern.com

Arriba final d’any, i amb ell l’emoció i la il·lusió de sempre per descobrir com serà l’any següent. Si tindrem més sort, si podrem emprendre nous projectes, noves feines, nous reptes. A la vegada que mai falten els desitjos més càlids i carinyosos de salut per a totes les persones que estimem. 

El que passa, però, és que molts cops no sabem com donar la benvinguda a aquest any nou. No ens acabem de decidir entre si anar a la discoteca del poble, passar uns dies en una masia amb la nostra parella o anar a veure les campanades en alguna de les grans ciutats. Tot i que la darrera alternativa s’acaba convertint en quedar-nos avorrits a casa mirant el televisor, a causa de les dimensions de les nostres butxaques… O sense anar més lluny, acabem triant aquesta última opció per mandra a haver-nos d’organitzar abans.

Cal no oblidar que un any pròsper es mereix una gran rebuda! Sempre acompanyada de música, és clar. I si pot ser en directe, millor! Encara que sembla que aquest últim requisit és més difícil d’aconseguir. Per no parlar de trobar un festival que reuneixi a alguns dels millors grups i artistes de l’escena… Com podria ser una Acampada Jove hivernal, o un Viña Rock de cap d’any…

Però no us preocupeu, perquè aquest festival existeix i es diu Festivern! Es celebra a Tavernes de la Valldigna, a les comarques centrals valencianes, i ofereix quatre dies de concerts, d’acampada i d’activitats paral·leles, que fan dels últims dies de l’any els més divertits i esperats. A més, amb uns preus molt assequibles! Les entrades van des dels 20€ als 45€. Força menys del que costen moltes de les discoteques l’única nit del 31 de desembre, i amb l’avantatge que el que es veu i s’escolta és música en viu.

El Festivern va néixer el 2004 amb la intenció de celebrar el cap d’any, promocionant i normalitzant la música cantada en valencià. D’aquesta forma es recolza a diferents grups novells que canten en aquesta llengua, es difon la música d’arrel i d’autor, i es presenten noves tendències musicals, integrant el festival en l’entorn festiu i cultural de la localitat on se celebra cada any.

Una localitat que ha anat canviant en les diverses edicions que s’han anat fent, però que s’ha mantingut dins de les comarques centrals del País Valencià. La primera es va fer a Pedreguer (2004-2005), la segona i la tercera a Ontinyent (2005-2006/2006-2007), la quarta a Benifairó (2007-2008), la cinquena a Alcoi (2008-2009), la sisena a Gandia (2010-2011) i la resta, fins a arribar a l’edició d’enguany, a Tavernes de la Valldigna. Tot i que en un inici es volia que el festival fos itinerant, els organitzadors han trobat una bona relació amb l’Ajuntament de Tavernes de Valldigna, i sembla que aquest és un lloc adequat per acollir el Festivern.

Normalment aquest “cap d’any aborigen” ha comptat amb tres dies de concerts i activitats, però enguany aquest fet ha canviat i s’ha afegit un dia més per fer que aquesta edició encara sigui més especial, tenint en compte que se celebra el quinzè aniversari des que es va crear el festival. A la vegada que també serà una de les edicions que més propostes musicals aportarà, amb un total de 36.

Dins d’aquest conjunt d’artistes que hi actuaran, en destaquen alguns com Xavi Sarrià i el cor de la fera, Oques Grasses, Boikot, Green Valley, El Diluvi, Nativa, El Niño de la Hipoteca, Ebri Knight, Lildami, La Fúmiga, Pupil·les, Atupa, Senyor Oca, Pepet i Marieta, Pirat’s Sound Sistema, Porto Bello, Tesa i Suu, entre d’altres. Un cartell que emfatitza una gran varietat d’estils, però uns mateixos valors, que ajuden a fer que aquest festival cada cop arribi més lluny.

I és que enguany el Festivern col·labora amb la campanya Festivals Responsables, una iniciativa que s’emmarca dins del Programa Nacional de Prevenció de les Drogodependències Servicio Resposable del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, del Gobierno de España. Una campanya que pretén promocionar un oci responsable i saludable, a través de les entitats o empreses que organitzen festivals o grans esdeveniments. Sobretot les relacionades amb la dispensació responsable d’alcohol i la prevenció de les drogodependències. De fet, a la mateixa web hi ha una guia amb diferents consells per a saber-se controlar en un festival.

Sense deixar de banda que aquest no és l’únic aspecte que treballa el Festivern. Sinó que es considera un espai de RESPECTE amb majúscules, on també es vetlla per tolerar i no malmetre l’entorn, respectar els veïns i les veïnes, i respectar la resta dels assistents. A la vegada que és un espai on NO estan permeses les actituds sexistes, racistes, homòfobes ni de cap mena de violència. És per això que dins del recinte del Festivern es podrà trobar un punt morat de suport davant de situacions o agressions masclistes o LGTBIfòbiques.

A totes aquestes característiques cal afegir-hi les activitats paral·leles que es duen a terme, la majoria d’elles relacionades amb l’esport. Per tant, mentre s’espera a que arribi l’hora d’inici dels concerts, els assistents es poden inscriure i participar en els tornejos de Pilota Valenciana, Futbet (una modalitat del futbol) i Bàsquet que organitza el mateix festival. Uns campionats d’esport participatiu, recreatiu i mixt, que no busca la competència, sinó que es basa en gaudir.

I per aquells que no es puguin resistir a una bona paella valenciana, també es compta amb el tradicional concurs de paelles del Festivern, que es fa pels carrers del voltant de la Plaça Major. On també se celebra el Vermut Musical a càrrec del grup de versions Músics de carrer. Una forma excel·lent per acomiadar l’any, intentant seduir al jurat del concurs, a la vegada que gaudint d’una diada alegre a Tavernes de la Valldigna. Ara, però, si no us agrada la paella, podreu passar pel bar de la zona de càmping o pels diferents Foodtrucks que hi haurà establerts, consumint a través dels Tokens, la moneda del Festivern.

Així que el Festivern és un festival ben suculent i preparat per a totes aquelles persones que volen viure un fi d’any festiu, acompanyat de bon ambient i de música en directe. Un festival que ja es pot considerar mític, pel qual hi han passat bandes com Obrint Pas, La Gossa Sorda i Los Chikos del Maíz, que van fer-hi el seu comiat (tot i que aquesta última ha tornat enguany), o com Auxili, Smoking Souls, Zoo i Txarango.

Com diuen el mateixos Auxili en la seva cançó Foc i Vent, dedicada al Festivern, en aquest festival “dansarem amb el fred, cremant hiverns a la foguera”, acompanyats de “cançons de foc i vent”. Perquè al Festivern es viuen somriures, cançons, 4 dies i un milió d’acords en un segon. Així que no hi ha excusa per quedar-se a casa per fi d’any. El Festivern té tot allò que busqueu!

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Auxili. (2016). AUXILI – Foc i vent (Festivern). 2019, de YouTube

Enderrock. (2018). Zoo, Talco i Auxili encapçalen el cartell del Festivern. 2019, d’Enderrock

Esperança Camps. (2016). Comença el Festivern més potent, amb l’actuació de 35 grups. 2019, de VilaWeb

Festivern. (2019). Festivern·Cap d’any aborigen·2019/2020. 2019, de Festivern

La Mancha Rock. (2019). El 15º Festivern 2019-2020 presenta su cartel completo. 2019, de La Mancha Rock

todo INDIE. (2019). Festivern 2019 – 2020. 2019, de todo INDIE

Tresdeu. (2019). 15 ANIVERSARI! CONSULTA EL CARTELL DEL FESTIVERN 19-20. 2019, de Tresdeu

Wikipedia. (2008). Festivern.2019, de Wikipedia

Wikitionary. (2014). futbet. 2019, de Wikitionary

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: