
#AvuiSona en Rikus, un grup de música i animació per a tota la família, on l’element principal és la xerinola de la bona i la diversió amb música moderna, enèrgica i alegre. Però sense oblidar les festes nostrades. És per això que moltes de les cançons del grup tracten de la nostra cultura com Festa Major, on hi col·labora El Pot Petit, o La castanyada d’en Rikus, en honor a la festa de la Castanyada.
Qui s’amaga darrera de la barretina d’en Rikus?
Darrere d’en Rikus hi ha l’Enric Canosa, un mestre de música i un actor. Sóc una persona divertida que, després de ser pare i que molta gent m’animés, vaig decidir, fa ja cinc anys, començar a fer saltar la barretina.
En Rikus és un pastor de la muntanya que baixa amb la seva guitarra i la seva barretina per fer ballar als més petits de casa (i als més grans també!). D’on va sorgir la idea d’adoptar aquest personatge? I perquè el vau batejar amb el nom de Rikus?
Des del principi volia crear un personatge que fos proper a la natura i a la muntanya. Calia que fos una mica esbojarrat i que tingués essència pròpia, per això vaig triar un pastor de xais.
El nom de Rikus va sortir després de valorar altres noms que, lamentablement, ara ja no recordo. Però Rikus era fàcil de recordar i molt proper al meu nom, Enric. De fet, molta gent ja em diu Enrikus.
Després d’haver format part com a guitarrista i baixista de diferents agrupacions musicals, quines peculiaritats té fer música infantil a l’hora d’encarar un disc o un concert?
El públic infantil és súper exigent. Si no els agrada el que veuen i el que escolten, marxen sense cap mena de remordiment. Són molt sincers.
Al principi, va costar trobar una fórmula per captar la seva atenció durant cinquanta o seixanta minuts. De mica en mica, vas provant i trobant el què funciona i el que no.
Quines són les vostres principals influències com projecte musical?
Vinc del món de l’escoltisme. Allà hi vaig créixer i vaig escoltar molta música “kumba“. De fet, la primera idea del disc era seguir aquesta línia. Després de parlar-ho molt, vam optar per una línia més moderna, barrejant estils diferents com el rock o el reggae amb bases electròniques.
Creieu que hi ha una música exclusiva per infants, o penseu que aquesta cada cop s’ha tornat més en una música familiar on els pares comparteixen el vincle d’assistir a un concert amb els seus fills?
Nosaltres apostem per fer espectacles familiars. Això vol dir que la música i les dinàmiques estan pensades per tota la família. Volem que les famílies passin una hora rient, saltant, ballant juntes i que, per un moment, deixin de banda totes les preocupacions del dia a dia.

A finals del 2019 vau publicar el disc CANÇONS AMB BARRETINA. Com ha estat el primer any després de la publicació del disc, sobretot amb les limitacions que ens ha imposat la pandèmia de la covid19?
Després de la primera sotragada del confinament, estàvem molt espantats pel futur que se’ns presentava. Al final, però, després de treballar molt i molt dur, estem súper contents de com ens ha anat i de l’acollida que ha tingut el nostre disc.
Tot i ser un any difícil pel tema de la covid 19, durant aquest estiu no hem parat. Hem fet uns trenta concerts en dos mesos. A més, estem a punt de fer la segona tirada del CD i, de mica en mica, anem fidelitzant un públic que ens comença a seguir.
Heu tocat en algun dels festivals en streaming que s’han fet durant el confinament? En quin/s? Com ha estat l’experiència?
No hem tocat en cap festival fet en streaming però sí que hem fet concerts per les nostres xarxes. Durant el confinament, un cop per setmana fèiem una mica de xerinola. Ens hi sentíem obligats moralment. La situació era esperpèntica i els infants necessitaven moments de diversió i alegria.
Com a experiència… Buff… No hi ha el contacte amb el teu públic, ni veus les mirades, ni sents els riures… És molt fred. Com a la plaça, no hi ha enlloc!
Vivim en un món on cada cop més coses estan digitalitzades. Tant, que a vegades sembla que només “existeixi” vida a Internet. Creieu que es poden fer espectacles com els vostres, que van destinats a infants sense tenir-los davant ni interactuar de manera física amb ells?
Jo no ho compro gens! Creiem que la música ha de ser en viu, que vol dir sentir-la directament. Els jocs i les cançons estan fetes i pensades perquè els infants hi siguin presents.
Això que hem fet durant aquests mesos ha sigut per sortir del pas tots plegats. Ara, el que hem de procurar és que hi hagi unes bones programacions d’espectacles familiars a tots els pobles.
El sector de la cultura i els espectacles va sortir a reivindicar-se el passar 17 de setembre perquè consideraven que les arts escèniques es veuran greument afectades per la situació de pandèmia – i conseqüent crisis- que estem experimentant. A vosaltres, a títol personal i com a formació musical, com us ha afectat?
Tal com hem dit abans, hem fet un estiu bo però ens han anul·lat un munt de festes majors i de bolos. Gairebé uns vint. Sabem que hi ha companys que ho han passat molt malament.
Portem poc com a professionals en aquest món, però crec que les companyies estan fent una feina excepcional, amb un nivell d’exigència alt. Estan fent espectacles increïbles i creiem que no es valora prou el sector en general.
Creieu que la música infantil notarà més l’impacte de la crisi sanitària i econòmica o que pel contrari té un públic fidel que hi continuarà assistint?
En aquest futur que ens ve, tot està per veure. Veurem com reaccionen els programadors i els ajuntaments i veurem també com reacciona el públic. Esperem que aviat a les places s’hi tornin a sentir riures i cançons.
Quins plans de futur teniu com a projecte, tot i el complicat horitzó que es preveu en els pròxims anys?
Ara com ara, volem fer un pas endavant en tots els aspectes: fer créixer el nostre espectacle VISCA LA FESTA, fer créixer les cançons, la companyia, les xarxes, els videoclips…
Volem arribar a més públic sobretot de fora de la província de Girona. Una cosa sí que tenim molt clara: hem de treballar molt i molt!
Si haguéssiu de triar una cançó vostra que us defineixi al 100%, quina escolliríeu?
Si haguéssim de triar-ne una seria La castanyada d’en Rikus! Aquesta cançó ens va marcar el camí a seguir. Visca les Castanyes!! Visca les Castanyades!!!!
A FER SALTAR LES BARRETINES!!!!
Laura Nogueira i Marc Serrano – @avuisona