PREMIS GAUDÍ: GUARDONS A LA MÚSICA QUE VEIEM EN LA PANTALLA GRAN

Des del naixement del setè art, el cinema i la música han anat fortament units. No s’ha d’oblidar que des del seu sorgiment, a finals del segle XIX, les pel·lícules es visualitzaven amb una música que sonava alhora. La música tenia una funció secundària però fonamental; a vegades, complementava allò que es veia en pantalla mentre que d’altres servia per marcar el ritme de la projecció. Gairebé sempre servia també per marcar el context o emfatitzar les emocions dels protagonistes. Amb el temps, aquest mecanisme sonor es va anar perfeccionant tècnicament i va permetre que el cinema deixes de ser mut i els diàlegs fossin sincrònics. Tot i això, la unió entre la música i el cinema segueix present. Les Bandes Sonores continuen tenint un gran pes i s’inclouen en alguns dels premis cinematogràfics més importants de l’indústria. Un exemple clar són els Premis Gaudí, que es van entregar el passat diumenge 19 de Gener.

Els premis Gaudí són una iniciativa del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya. Tenen el seu origen en els Premis Barcelona, que van sorgir l’any 2002 amb l’objectiu de difondre i promocionar les millors pel·lícules, artistes i tècnics del sector cinematogràfic català. Des dels seus inicis, els guardons compten amb una categoria per a la Millor música original, guardó que s’atorga a la millor banda original.

NOMS AMB PRESÈNCIA

Per estar premiat als Premis Gaudí, només cal ser un artista. Compositors especialitzats en bandes sonores com Lucas Vidal o Xavier Capellas, productors musicals com Raül Fernández “Refree” o cantants reconeguts com Joan Miquel Oliver, Joan DausàLluis LlachLeiva o Pau Vallvé s’equiparen i només importa una cosa; si les seves creacions són les que millor s’adapten a les imatges de la pantalla gran.

Alguns compten amb cert avantatge amb això perque no és el primer cop que són reconeguts pel seu treball. Carles Cases és un d’ells amb 4 nominacions per les seves composicions: 2 als Premis Gaudi i 2 als Premis Goya. Mikel Salas també va aconseguir fer doblet amb una nominació als Gaudí i un altre als Goya. Santos Martínez, en canvi, ha aconseguit al llarg de la seva trajectòria dues nominacions als Gaudí. Els germans Galperine van aconseguir una nominació als Gaudí i una altra als Goya per la pel·lícula Eva. El mateix succeeix amb Zacarías Matínez de la Riva i Álex Martínez que van ser nominats als Gaudí i als premis Goya per la seva participació a Les aventures de Tadeo Jones. Victor Reyes va aconseguir també una nominació als Goya i va resultar guanyador del premi Primetime Emmy al millor tema musical per a títols d’entrada. 

En Joan Valent, autor de l’himne oficial del Govern de les Illes Balears, va resultar guanyador del premi Goya a millor música original i el Premi Platino a la millor música original. En ambdós casos va ser per les seves composicions per a les Brujas de Zugarramundi. Fernando Velázquez, que ha aconseguit dues nominacions als Gaudí, va doblar aquestes nominacions als premis Goya, on va resultar guanyador com a millor música original de la pel·lícula Un monstruo viene a verme. Bebo Valdés, guanyador del Premi Gaudí per Chico & Rita, va aconseguir també cinc premis de la música, sis Goyas i 7 Grammys, a més de ser una de les figures clau de la música cubana.

Roque Baños és dels compositors més reconeguts amb més de 10 nominacions als Goya, de les quals ha guanyat en 3 ocasions; una per millor cançó original i les altres dos per millor banda sonora original. Tanmateix, Arnau Bataller és el que ostenta el rècord de més nominacions als Gaudí, amb 3 candidatures. Tot i això, l’únic guanyador dels premis Gaudí que ha repetit aquesta fita és Alfonso Vilallonga que va guanyar per Blancanieves i per La librería.

Tot i que sembla que el nom dels guanyadors dels Premis Gaudí a millor banda sonora sempre s’escriu en masculí, hi ha casos esporàdics on s’obre camí la figura femenina. Giulia i Los Tellarini van ser els primers guanyadors i tenien una dona com a cantant principal. Així i tot, l’única compositora que ha guanyat aquest guardó es Sílvia Pérez Cruz l’any 2017 pel seu treball en Cerca de tu casa.

REPÀS DELS GUARDONATS A CADA EDICIÓ

L’any 2009 es van entregar els I Premis Gaudí. Per la catifa vermella van passar grans produccions com VICKY CRISTINA BARCELONA que va resultar guanyadora del premi a millor música original, amb música de Giulia i Los Tellarini. Contra ella, estaven nominades les músiques originals de Joan Miquel Oliver a MY WAY, Carles Cases a FORASTERS i Mikel Salas a BIENVENIDO A FAREWELL-GUTMANN.

L’any següent, el 2010, es va realitzar la II gala dels Premis Gaudí on Santos Martínez va sortir com a vencedor a la categoria de millor música original per la seva composició per a la pel·lícula TRASH. En aquesta edició tornava a competir Carles Cases per ELOÏSE, Jesús Díaz i Fletcher Ventura per THE FROST (EL GEBRE) i Núria Canturri i Joan Riedweg per XTREMS.

La III edició dels Premis Gaudí, que es va dur a terme el 2011, va tenir una pel·lícula com a clara guanyadora: PA NEGRE, que va aconseguir 13 guardons de les 15 nominacions que tenia. Entre ells, el de millor música original, composta per Jose Manuel Pagán. Les seves competidores van ser ¿DÓNDE SE NACIONALIZA LA MAREA? amb música de Xavier Oró i Pep Solórzano, HEROIS amb música de l’Arnau Bataller i LA LLEGENDA DE L’INNOMBRABLE amb música del “repetidor” Santos Martínez.

L’any 2012 va tenir lloc la IV edició dels Premis Gaudí, on Bebo Valdés va sortir guanyador per la música original de la pel·lícula CHICO & RITA. Bebo va haver de competir contra Xavier Capellas, compositor de BRUC, LA LLEGENDA, Eugeni Galperine i Sacha Galperine, compositors de EVA i Lucas Vidal, compositor de MIENTRAS DUERMES.

A la V edició dels premis, de l’any 2013, el guanyador del guardó a millor música original va ser Alfonso de Vilallonga per BLANCANEUS, on la música feia d’element conductor, ja que s’imiten a les pel·lícules mudes en blanc i negre. Aquell any mateix van estar nominats Marc Vaillo per ORSON WEST, Zacarías Martínez de la Riva i Álex Martínez per la pel·lícula d’animació LES AVENTURES DE TADEU JONES i el conegut cantant Lluís Llach, que va participar en JORDI DAUDER, LA REVOLUCIÓ PENDENT.

Joan Dausà i la banda sonora de BARCELONA, NIT D’ESTIU van ser els guanyadors del guardó a la VI edició dels premis, que se celebrà l’any 2014. Contra aquesta BSO, hi havien nominades les compostes per Víctor Reyes (GRAND PIANO), Pau Vallbé (MÓN PETIT) i Fernando Velázquez (LOS ÚLTIMOS DÍAS).

A la VII edició, l’any 2015, van estar nominats Zetlia Montes i Simon Smith per RASTRES DE SÀNDAL, Diego Pedragosa i Sergi Cameron per ELS ANYS SALVATGES, el “repetidor” Arnau Bataller per [REC]4:APOCALIPSIS i Roque Baños per EL NIÑO, que va acabar sent el guanyador.

El 2016 es va dur a terme la VIII edició dels Premis Gaudí, on en Xavier Capelles tornà a estar nominat a millor música original per L’ADOPCIÓ igual que en Joan Dausà, que va ser nominat per BARCELONA, NIT D’HIVERN. En aquesta ocasió, però, el guardó va recaure en Joan Valent per EL REY DE LA HABANA. L’altre nominat de l’edició va ser l’argentí Nico Cota per TRUMAN.

A la IX edició dels premis, l’any 2017, van estar nominades les músiques originals de la pel·lícula THE CHOSEN (EL ELEGIDO) composta pel repetidor Arnau Bataller, A MONSTER CALLS (UN MONSTRE EM VE A VEURE) amb composicions del també repetidor Fernando Velázquez, LA PROPERA PELL amb música de Gerard Gil i CERCA DE TU CASA de la Sílvia Pérez Cruz. La música original guanyadora va ser aquesta última, convertint a la Sílvia Pérez Cruz en la primera dona a guanyar aquest guardó sense formar part de cap grup musical.

L’any 2018 va tenir lloc la X edició d’uns premis més que consolidats en la indústria audiovisual catalana. Les pel·lícules LA LLAMADA amb bso de Leiva, INCERTA GLÒRIA amb composicions de José González Riera (Marcus JGR), ESTIU 1993 amb una banda sonora d’Ernest Pipó i Pau Boïgues i LA LIBRERÍA amb música del guardonat Alfonso Villalonga competien pel guardó a millor música original que finalment es va endur, per segon cop, Villalonga.

A la XI edició, que va tenir lloc en el 2019, Kiko Veneno i Raül Refree es van alçar com a guanyadors gràcies al seu treball a ENTRE DOS AGUAS. Van superar d’aquesta manera a les composicions de Josep Sanou per PETITET, de Gerard Pastor per JEAN-FRANÇOIS I EL SENTIT DE LA VIDA i de Diego Navarro per EL FOTÓGRAFO DE MAUTHAUSEN.

El passat 19 de Gener va tenir lloc la XII edició dels Premis Gaudí. Enguany, els nominats a millor música original eren Maika Mokivsky per QUIÉN A HIERRO MATA, Pau Vallvé per LA VIDA SENSE LA SARA AMAT, Raül Fernández “Refree” per OJOS NEGROS i Sofía Oriana per ELISA Y MARCELA. El guanyador del guardó aquest any va ser Pau Vallvé.

Tot i que els premis no són la finalitat dels músics, categories com la de millor banda sonora serveixen per visibilitzar una professió que ens passa desapercebuda. Com a espectadors, tendim a restar-li importància a la música que acompanya les escenes, quan és gràcies a aquesta la que ens ajuda a acabar-nos de submergir emocionalment en la història. Els Premis Gaudí són els guardons a la música que veiem en la pantalla gran.

Laura Nogueira – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: