EL TÍO LA CARETA: EL CRIT DE LA REVOLUCIÓ

El Tío la Careta – Imatge extreta de la web d’El Tio la Careta

El Tío la Careta és un grup de mestissatge valencià, que combina sobretot estils com el rock, el reggae, el funky i l’ska. Uns estils que reforcen el missatge que la banda desprèn en cada cançó i cada concert: clamar en contra de totes aquelles injustícies que enfosqueixen el nostre planeta, però sense oblidar el crit de l’esperança per tots aquells que mai es rendeixen i que sempre treuen un somriure.

El projecte va començar catorze anys enrere, el 2006; però no va ser fins dos anys més tard que el conjunt va publicar el que seria la seva primera maqueta en format d’elapé, que portaria per nom Deambulando. Allà és on es van reunir els seus 12 primers temes i on es presentava la banda amb una cançó que portava el mateix nom que el grup. En aquest mateix moment la família del Tío va crèixer de 6 components, fins a gairebé el doble, arribant a reunir 11 músics. 

Un temps després d’aquesta primera publicació, van decidir animar-se a llançar el seu primer videoclip. Concretament el del tema El Tiempo, un single que s’incloïa al seu primer EP, anomenat Tiempo de Títeres, en el que es podien trobar un seguit de quatre cançons. Però no va ser fins al 2015 que publicarien alguns senzills del primer àlbum d’estudi que la banda anava a estrenar poc després: Pan, trabajo y techo i Psicotropic. Sense deixar de banda la cançó Bienaventurados, la qual no acabaria formant part del nou CD.

Levantando los pies del suelo, doncs, va ser el primer treball que van publicar en format de disc complet, on comptarien amb col·laboracions tan sonades com la del Pablo de La Raíz o la del Miquel Peretó de La Gossa Sorda. Després de diversos anys de fer carretera i d’adquirir més maduresa, la banda va començar a destacar pels seus potents directes, basats en una formació de 8 músics. Tres menys que uns anys enrere. La gira que van dur a terme entre el 2016 i el 2017 els va resultar molt positiva per encarar amb més ganes que mai la seva pròxima meta: un nou àlbum doble.

El concert que va realitzar El Tío la Careta el 30 d’abril del 2018 al Viña Rock va ser el desencadenant d’aquest nou repte, estructurat en dues etapes. Primer va veure la llum Grita, la primera part del disc doble que acabarien publicant. Un conjunt de sis cançons que comptaria amb una gira que els portaria per diferents punts de la península Ibèrica. Això els va ajudar a mantenir vius els seus dos aspectes més essencials: l’estil musical i el missatge. I és que les lletres d’aquest nou disc estaven carregades de crítica social i de reivindicació.

Característiques que varen mantenir en l’edició de la segona part d’aquest disc que estaven cuinant: Rebélate. Comptant amb la producció de Mark Dasousa, el mateix que ha produït a grans bandes valencianes com Aspencat, Zoo o La Raíz. És evident, doncs, que la seva empremta va quedar plasmada en totes les cançons d’aquest àlbum doble Grita-Rebélate.

En aquesta segona fracció, Rebélate, comptava amb cinc temes; un menys que a la primera part. Però va servir per acabar de consolidar el conjunt en l’escena musical valenciana, que va ampliant fronteres en la seva nova gira, i va acabar tocant en festivals tant coneguts com l’Arenal Sound, el Pirata Rock o el Festivern.

Tot això, recordant que aquest passat 2019 van participar al concurs Sona 9 que organitza el grup Enderrock, juntament amb iCat, Catalunya Ràdio i TV3. I encara que no van arribar a les fases finals, participar en aquest esdeveniment els va atorgar més popularitat i visibilitat de la que tenien fins al moment. Una popularitat que es va acabar traduint en èxit, ja que van aconseguir una nominació en la categoria del millor disc de fusió i mestissatge per Grita-Rebélate, als premis Carles Santos 2019 de la música valenciana, juntament amb El Diluvi, Insoma i la Trocamba Matanusca.

Així que recordeu bé aquest nom: El Tío la Careta. Estem segurs que en sentireu a parlar més d’ells. Sobretot ara que ja preparen noves cançons per tal de fer arribar el seu crit als pobles més llunyans del país, despertant en cada un d’ells el sentiment revolucionari que ens fa lliures. I és que ja ho diuen en la cançó Desaparecerán: “quiero una hoguera iluminando cada barrio quiero justicia, quiero paz como legado”. Un llegat que s’haurà de treballar a base de cançons i de lluita, amb la cultura com a arma.

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Cultur Plaza. (2018). El Tio la Careta publica ‘Grita’, un canto a la desobediencia para lograr responsabilidad social. 2020, de valenciaplaza.

Daniel Cervantes. (2019). El Tío la Careta. Dossier de presentación. 2020, de El Tío la Careta.

El Tío la Careta. (2019). El Tío la Careta. 2020, de El Tío la Careta.

Enderrock. (2019). El rap d’Homes Llúdriga protagonitzarà el Sona9 d’iCat. 2020, de Enderrock.

El Tio la Careta. (2008). Deambulando. 2020, de bandcamp.

El Tío la Careta. (2019). Discografía. 2020, de El Tío la Careta.

El Tio la Careta. (2019). El Tio la Careta. 2020, de YouTube.

El Tío la Careta. (2020). El Tío la Careta. 2020, de Instagram.

Enderrock. (2019). Sona 9: El Tio la Careta. 2020, de Enderrock.

Fan Music Fest. (2011-2012). El Tío la Careta. 2020, de Fan Music Fest.

Institut Valencià de Cultura. (2019). Nominacions als Premis Carles Santos de la Música Valenciana. 2020, de l’Institut Valencià de Cultura.

Viasona. (2019). El Tio la Careta. 2020, de Viasona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: