EI PIM PAM PUM : PORTO BELLO I CAP AMUNT!

Font: Produccions Submarines.

No els fa por que els reconeguin només com “els de la cançó dels castellers” però el cert és que Porto Bello és molt més i així ho demostra la seva trajectòria, de la que parlarem avui a la secció d’ El Personatge de la setmana.

El grup va ser fundat pels germans Blàzquez de la manera més fortuïta possible. En Joan Blàzquez, bateria del Búhos, tenia diverses composicions enregistrades al seu ordinador i va demanar al seu germà petit, en Tonet Blàzquez, que li poses veu a algunes d’elles. Contents amb el resultat, van començar a rematar més cançons i es van proposar dur a terme una maqueta, tota enregistrada per ells. Els germans Blàzquez va enviar la proposta a David Rosell, productor de grups com Txarango, Els Catarres, Doctor Prats o Búhos. Rosell va acceptar la producció i van iniciar un gran viatge que va desembocar en Porto Bello. Actualment, la banda està integrada per Tonet Blàzquez com a veu, Roger Vila com a baix, Gerard Fort com a guitarra, Nano Negrié a la bateria, Kai Stroink a la trompeta i Raul Castro com a trombó. 

Aquell primer disc fortuït, però alhora treballat, va rebre el nom de Basat en fets reals. Precisament aquest nom, que no és atzarós, és el fil conductor per a totes les cançons que hi apareixen. Totes les lletres estan relacionades amb un fet real, tant dels components del grup, com d’algun conegut o de l’algun conegut d’algun conegut, com ells mateixos afirmen. “Són anècdotes que han estat explicades molts cops entre nosaltres”, declaren. “No hi ha cap història inventada.” Aquest punt de veracitat va fer que el disc tirés endavant i comptés amb la participació d’Alguer Miquel, cantant de Txarango, Guillem Solé, cantant de Búhos, i del mateix productor, David Rosell. En aquest LP s’incloïa “Hem nascut castellers”, un dels primers singles de la banda que encara continua despertant moments emotius als concerts. La cançó és un homenatge punk-rock al món casteller del qual integrants com en Tonet Blàquez n’han format part. La composició ha obtingut més de 124.000 visualitzacions a YouTube fins al moment i ha esdevingut un signe d’identitat del grup i dels castells, simultàniament.

Basat en fets reals va permetre que el grup s’expandís i es donés a conèixer per tota Catalunya. La seva popularitat va anar creixent a les xarxes i en els concerts, el que va fer possible que l’any 2018 resultessin guanyadors del Premi Enderrock per votació popular al Millor Artista revelació 2017.

El 22 de febrer de 2019, gairebé dos anys després de la publicació de Basats en fets reals, la banda va treure al mercat el seu nou CD: L’Ull de la Tempesta. Com en l’anterior treball, el nom té un gran missatge darrere. Al voltant de l’ull de la tempesta tot és caos, però al centre de tot només hi ha tranquil·litat. La banda se sentia en aquell moment vital: en l’ull d’una tempesta de la qual podien sortir reforçats.I així ha sigut. El disc ha comptat amb la presència de 3 sigles, amb el seu propi videoclip: Fet d’amor, Dies que comencen i el recent La foguera. L’Ull de la Tempesta ha servit perquè el grup es consolidés encara més i els ha permès dur a terme una gran gira per sales, festes majors i festivals com les Barraques de Sitges o el concert de La Mercè a Barcelona.

Quan un pensa en Porto Bello, pensa en un port on atraquen molts estils de música diferents. I és que el grup fuig de les etiquetes musicals, no busquen estancar-se en un sol estil. Entre les seves cançons hi ha rock com a Hem nascut castellers, rancheras com a Mariana, reggae, salsa, ritmes balcànics i, fins i tot, temes on es combinen estils. Aquesta barreja musical encaixa perfectament amb la concepció que hi ha darrere del grup. Porto Bello neix de la unió de músics de pobles costaners. Aquesta relació amb el mediterrani es tradueix en les seves lletres però, alhora, també adopten estils diferents perquè a un port arriba i marxa molta gent de llocs molt diversos del món amb cultures molt diferents. Porto bello barreja aquest concepte de la globalització però alhora de la cultura petita i distintiva de cada lloc per crear una música jove, sensual, però sobretot, canyera i festiva.

Porto bello és per a tots aquells melòmans que gaudeixen de la barreja d’estils, però sobretot dels escenaris, perquè és allà on la banda es torna realment gran. En els seus concerts no només es gaudeix de bona música sinó que també és gaudeix d’un bon show, conduït magistralment pel showman del grup, en Tonet Blàzquez. Només ells són capaços de crear un ambient on es ballen rancheras, es fan pilars i es canta a ple pulmó embarbussaments infantils com “Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics”. Nosaltres tenim clar que Porto Bello continuarà trepitjant fort. I signe d’això és que quan algú diu “Ei pim pam pum”, cada cop més, la gent sap que s’ha de respondre: “Un xupito i cap amunt!”.

Laura Nogueira – @avuisona

REFERÈNCIES

Helena Morén. (2019). Porto Bello: «Els grups festius ho tenen tot pensat, res és casualitat». 2020, de Enderrock.
Anònim. (2019). Porto Bello. 2020, de Produccions Submarines.
Enderrock. (2019). El positivisme a fons de Porto Bello. 2020, d’ Enderrock.
Redacció. (2018). Porto Bello meravella amb el seu ritme festiu en la celebració dels 5 anys de Pallars Digital. 2020, de Nació Digital.
Espectacular. (2017). Coneixem el nou grup Porto Bello!. 2020, d’ Espectacular.
Toni Garcia. (2019). #RàdioenMarxa Tonet Blázquez, un showman que triomfa amb Porto Bello. 2020, Ràdio Ciutat Tarragona.
Sílvia Petit. (2019). Porto Bello: «Por fin tocamos en casa, en altafulla».2020, de Diari de Tarragona.

One thought on “EI PIM PAM PUM : PORTO BELLO I CAP AMUNT!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: