BARNASANTS: LA CULTURA ÉS EL KALÀIXNIKOV DEL S.XXI

Cartell del BatnaSants 2020 – Imatge extreta del diari ara.cat

En plena dictadura franquista als Països Catalans va aparèixer el moviment de la Nova Cançó i amb ell la cançó d’autor. Una forma de reivindicar la música i l’art escrit en la llengua catalana, lluitant en contra de totes les repressions que ha anat rebent aquesta cultura a causa d’un seguit d’idees feixistes imposades en la nostra societat. Una música que transcendeix en els anys sense perdre vigència, i que avui en dia encara és necessària per resistir i lluitar en contra de totes les injustícies amb què ens trobem.

A mitjans de la dècada dels noranta aquest estil, però, va viure els seus pitjors moments. Després de la retirada de molts dels artistes dels Setze Jutges, la cançó d’autor es trobava en una crisi d’identitat i sequera de propostes. Encara que, va ser en aquest context desfavorable que es va crear, a les Cotxeres de Sants de Barcelona, un cicle de nou concerts de cançó, amb la intenció de donar impuls a aquest estil musical i de reprendre els valors així com l’esperit, que va representar el moviment de la Nova Cançó. Afegint els objectius de transmetre aquest moviment a les generacions més joves, constituint un pont de comunicació amb les generacions anteriors, a la vegada que fomentant-ne la transmissió i l’escolta. Aquest cicle es va passar a anomenar BarnaSants.

Avui dia, aquest festival dirigit per Pere Camps ha anat creixent fins al punt de programar, en l’edició d’enguany, més de 100 concerts arreu dels Països Catalans, amb produccions pròpies, esdeveniments especials, edicions de material discogràfic i literari, a la vegada que amb col·laboracions amb països de diferents parts del món, com Cuba o Itàlia. Tot això, sense oblidar que el director d’aquest festival encara no ha aconseguit tot el suport necessari per part de les institucions, que no li garanteixen un futur estable, sinó que l’obliguen a passar per tràmits administratius feixucs i a crear una campanya de micromecenatge de 30.000 euros per poder cobrir el dèficit.

Malgrat això, el BarnaSants ha esdevingut una de les trobades de la cançó d’autor més rellevants d’Europa, juntament amb el festival “Rassegna della canzone d’autore” del Club Tenco italià: una altra iniciativa per promoure aquest estil musical ple de missatge. I és que de fet, ambdues associacions han anat consolidant uns lligams comuns des del 2009, creant actes tant a Catalunya com a Itàlia.

Però com s’ha dit abans, l’acció diplomàtica exterior del festival català no acaba aquí. Si no que, en la seva tretzena edició va dur a Cuba la cloenda d’aquest esdeveniment. Un lloc excel·lent per portar el BarnaSants, sobretot perquè és el bressol del moviment de la Nueva Trova, relacionat amb la Nueva Canción latinoamericana, i que va emergir als anys seixanta, després de l’establiment de la Revolució Cubana i dels seus conseqüents canvis socials i polítics.

Va ser a partir d’aquí que el BarnaSants va seguir amb aquestes sinergies, fent un ric intercanvi cultural catalano-cubà, que més tard també el portaria a col·laborar amb artistes d’altres països com Xile, Mèxic, Veneçuela, Argentina i Uruguai; arribant a plasmar un projecte com la Biennal Cultural Catalano-Urugaiana, amb la qual es van crear diversos esdeveniments als dos països per tal de promoure un intercanvi cultural entre ambdues nacions.

En els últims anys, a més, s’ha establert un projecte cultural en xarxa que concentra més de 25 seus diferents on programar concerts, realitzant i presentant produccions pròpies, repartint uns premis que es van establir a partir de la quinzena edició, enregistrant material discogràfic, promocional o audiovisual de paraula musicada, i fent concerts especials i històrics com el de les “Sis Hores de Cançó a Carretera de Sants” del 2015.

Enguany però no és una edició qualsevol, sinó que el BarnaSants compleix el seu vint-i-cinquè aniversari, coincidint amb la mort de l’històric cantautor valencià, Ovidi Montllor. Ara, ja fa 25 anys que el compositor d’Alcoi va marxar de vacances, però el seu llegat segueix sent més viu que mai. Es manté com el nord d’una brúixola que marca el camí a seguir en uns temps on la gent que es troba al poder no vol que reflexionem.

El BarnaSants assoleix aquesta 25a edició aclamant els valors de la figura d’Ovidi. Uns valors que podem percebre en les cançons de Feliu Ventura, Quico Pi de la Serra i Ovidi 25, artistes que es troben en el cartell de concerts del festival, que no només promet, sinó que demostra una qualitat excepcional acompanyada de missatge reivindicatiu. Perquè en ple segle XXI, és la cultura la que ha de ser el kalàixnikov per lluitar pels nostres drets i llibertats. I la música la nostra arma de resistència.

Aquí podeu trobar tota la programació del BarnaSants, que va des del 24 de gener al 18 d’abril: PROGRAMA

Aquí podeu comprar les entrades del BarnaSants: ENTRADES

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

BarnaSants. (2020). BarnaSants. 2020, de BarnaSants.

Club Tenco. (2020). clubTenco. 2020, de Club Tenco.

Wikipedia. (2014). Nova cançó. 2020, de Wikipedia.

Wikipedia. (2006). Nueva canción. 2020, de Wikipedia.

Wikipedia. (2016). Nueva trova. 2020, de Wikipedia.

Wikipedia. (2004). Ovidi Montllor i Mengual. 2020, de Wikipedia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: