MARIA JAUME MARTORELL: UN NOM QUE SONARÀ BEN ALT

imatge de maria jaume martorell
Foto: Viasona.

Maria Jaume Martorell va ser el nom pronunciat com a vencedora del concurs Sona 9 el passat 20 de novembre de 2019 a la Sala Luz de Gas de Barcelona. Però aquest premi no és el primer de la cantautora mallorquina. Amb tan sols 19 anys, la cantautora de Lloret de Vistalegre (Mallorca) s’ha proclamat guanyadora també del nou guardó que s’estrenava en aquesta edició; el Premi Rodautors, que premiava la millor proposició de cançó d’autor. Aquest fet li permetrà actuar en el festival del mateix nom que se celebrarà al maig en l’Os de Balaguer, Lleida.

Martorell va començar a tocar la guitarra des de ben petita, influenciada pel seu germà gran, Toni Jaume Martorell, membre del duet Catarsi. Però fins que no va tenir aproximadament 17 anys, no va començar a compondre les seves pròpies cançons. A partir d’aquest moment, la cantant va començar el seu camí cap a la professionalització.

El 15 de febrer de 2019 va ser l’encarregada d’obrir el Festival Músiques Mínimes en un concert a Sa Gallera de la Creu Roja de Sóller. La seva proposta de música d’autora sincera, de cançons nues i amb un fort pes de les lletres en cada tema li van permetre guanyar aquell mateix any el primer premi al Certamen de Cantautor de Binissalem, amb el seu single Terra Banyada. A més, la seva presència amb només veu i guitarra, amb fortes influències del folk i el pop, la va portar a guanyar el concurs acústic del Mobofest 2019. Aquell mateix any també va col·laborar a la cançó Flor de fusta, del grup Salvatge Cor.

El premi del Sona 9 suposa la gravació i edició d’un disc amb un productor professional. És per això que la Maria Jaume Martorell començarà 2020 amb la preproducció del que serà el seu primer disc, sota la direcció del barceloní Pau Vallvé, que aposta per la mallorquina personalment. La cantant combinarà la gravació del seu primer disc amb diferents concerts.

El guardó del Sona 9 li oferia la possibilitat d’una mini gira de cinc concerts per l’Acútica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic i el Bioritme, entre d’altres. La jove intèrpret ja ha confirmat que també estarà dintre del cicle Els Vespres de la UB, amb una actuació el 14 de febrer de 2020, així com una actuació a la festa de presentació de la 20a edició del Sona 9 a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm el 12 de Març. Aquesta no serà el seu únic concert al març, que es presenta com un dels més atapeïts per la jove cantautora; el 13 actuarà a la llibreria Va de Llibres de Ciutadella i el 14 al Es Nou Bar de Maó. A més, cal sumar la seva participació en el festival BarnaSants i el festival Rodautors, que se celebrarà el 30 de maig a Ós de Balaguer (Lleida). 

Sense dubte, aquest 2020 continuarem sentint a parlar de la jove mallorquina. I, sense cap dubte, no serà per la promoció obtinguda com a premi en el Sona 9, sinó per la seva capacitat d’impressionar al públic només amb la seva veu i una guitarra, tot i la seva curta edat. Estem segurs que és una artista que només acaba de començar el llarg viatge que li queda per davant al món de la música.

REFERÈNCIES

EFE. (2019). La cantante mallorquina Maria Jaume Martorell gana el concurso Sona9 2019. 2020, d’ UH Notícias.
El Nacional. (2019). Maria Jaume Martorell gana el concurso Sona 9 2019. 2020, d’ El Nacional.
Ferran Amado. (2019) Maria Jaume Martorell prepara el debut. 2020, d’ Enderrock.

Pere Bestard. (2019). Maria Jaume Martorell, la nova veu de la cançó mallorquina. 2020, d’Enderrock.
Sona 9. (2019). MARIA JAUME MARTORELL. 2020, d’Enderrock.

One thought on “MARIA JAUME MARTORELL: UN NOM QUE SONARÀ BEN ALT

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: