L’HORA DELS ADÉUS

Recull de grups que es retiren; Zoo Posse, Auxili, Joan Dausà, Els Catarres, Adala, Macedònia, Nyandú, Buhos i Txarango.

Hi ha una cançó popular que diu: És l’hora dels adéus i ens hem de dir: Adéu-siau! Sembla ser que aquest final d’any i durant tot el 2020 entonarem aquesta tornada ben forta, perquè ja són gairebé 10 grups els que han anunciat la seva retirada dels escenaris.

2019 ha sigut l’últim any en que podrem escoltar les cançons d’ADALA. El cantant barceloní va anunciar a les seves xarxes socials que la decisió era personal. “Básicament, és fer un descans indefinit o, dit d’una altra manera, tancar el projecte que vam començar a idear farà uns 4 o 5 anys.”  El motiu principal, com ell mateix va exposar en el seu text de comiat, era que el projecte s’havia tornat massa gros i el va espantar, el va incomodar i, sobretot, el va cansar un munt

Després de 3 anys de música i flames, de caliu i batalles, Foc hem decidit fer una apagada i deixar els escenaris de manera indefinida.” Així anunciava FOC la seva dissolució en una publicació al seu compte oficial d’Instagram. El grup va realitzar el seu últim concert el 1 de Novembre a Martorell, juntament amb el grup Buhos.

El grup juvenil MACEDÒNIA baixarà dels escenaris a la primavera de 2021. El motiu principal és reflexionar si, en el context actual, segueixen tenint cabuda grups amb lletres com les seves. Quan va sorgir el projecte, en Dani Coma va detectar que faltaven cançons que parlessin de “tu a tu” amb els preadolescents; cançons que parlessin de coses que els afectaven i preocupaven. Macedònia ho va aconseguir. Però tot ha canviat una mica i ara les nenes participen en concerts i festivals que abans estaven reservats per a adults. Es segueixen necessitant grups com Macedònia? Aquesta resposta és veurà reflexada en si és una retirada definitiva, o no, del grup.

Uns altres que també han anunciat la seva retirada dels escenaris durant un temps són NYANDÚ. El grup osonenc no ha comentat gaire de la seva desaparició de la indústria musical catalana en els pròxims anys. S’han explicat de forma breu dient que tanquen disc i etapa per agafar-se un llarg descans. No tenen cap previsió a la vista, però ja han avisat als seus fans que potser triguen a tornar-se a veure’s.

Afortunadament, per a tots els melòmans, la majoria de noms que sonen com a grans ausents durant l’any que ve deixen els escenaris, però de forma temporal. La gran majoria de grups es pendran 2020 com un any sabàtic on aprofitaran per composar més música i més tranquils. ZOO POSSE, AUXILI i BUHOS tornaran després de la parada amb més força que mai i amb creacions noves. Per la seva banda, ELS CATARRES allargaran la seva retirada fins d’aquí a un any i mig, aproximadament. JOAN DAUSÀ desapareixerà del panorama, musical més o menys, a mateix temps, fins que reaparegui a mitjans del 2021.

Serà just en aquest moment, mitjans de 2021, quan TXARANGO acabi la seva nova gira, El gran circ . El final de gira no serà només un final de gira normal, sinó que suposarà el final definitiu de la banda ripollenca que ja ha anunciat que es retirarà del món musical.

Tot i que alguns grups utilitzin l’any vinent per preparar noves creacions amb més tranquilitat, la seva música sempre seguirà sonant arreu dels Països Catalans i, en molts casos, arreu del món.

Laura Nogueira – @avuisona

REFERÈNCIES

Adala. (2019). Publicació a Instagram.

Anna Tisora. (2019). ‘Papallones’, l’adéu definitiu de Macedònia. 2019, de Enderrock.

EFE, BARCELONA (2019). Els Catarres se despedirán “indefinidamente” tras el ciclo L’Últim Adéu. 2019, de La Vanguardia.

El Nacional. (2019). Joan Dausà se retira de los escenarios para preparar un nuevo disco. 2019, de El Nacional.cat

Elisenda Rovira. (2019). Zoo: “volem fer un disc nou i gaudir-ne el procés”. 2019, de Diari de Tarragona.

FOC (2019). Publiació a Instagram.

Jordi Callol. (2019). Jan Riera: «La idea dels Catarres és parar un temps, descansar i després començar a fer cançons». 2019, de Empordà.

Pau Chisbert. (2019). Auxili anuncia una parada en 2020. 2019, de Festibalazos.

Redacció. (2019). Auxili anuncia un any en guaret. 2019, de Vilaweb.

Redacción. (2018). El grupo catalán Buhos cerrará su gira en el festival Cruïlla de Tardor 2019. 2019, de La Vanguardia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: