20 CDs PER REGALAR AQUEST NADAL

Arriba desembre i amb ell, les festes nadalenques; nadales, dinars i regals. El dubte de què es pot regalar és una tònica constant en aquest mes. Des d’Avui Sona, creiem que la música sempre és un bon regal -per aquestes dates i sempre-. Per això, us donem una petita pista: aquí tens els 20 CDs del 2019 que pots regalar aquest Nadal.

1. 1016 / EL CÍRCULO ROJO (reedició) – Alfred García

El 14 de desembre de 2018, l’Alfred García va estrenar el seu disc 1016. Quasi un any després, l’1 de Novembre d’aquest mateix 2019, va sortir a la llum la reedició del llarga durada sota el nom “1016. El círculo rojo.” Aquesta nova versió del disc presenta les cançons que es trobaven a 1016, però inclou quatre cançons noves. 360 és una creació que va començar a composar-la a l’Acadèmia d’OT. Crema la nit és una col·laboració amb Txarango, però no és l’única col·laboració de la reedició. Al disc també col·labora amb Rayden a Comunicado oficial, que ja van tocar al primer concert d’Alfred a Madrid. Per últim, Amar volar al invierno, una cançó en la que canta sobre Argentina.

2. AMUZA – Miki Nuñez

Triat com el millor disc 2019 pels nostres seguidors.

Al mes de setembre, en Miki Nuñez va publicar Amuza, un disc ple de música que vol transmetre al públic alegria i bon humor. Al llarg del treball, que presenta 13 cançons, podem trobar estils molt diversos, donant un estil general de mestissatge. Entre les cançons podem trobar dos en català – Per tu i Escriure’m– i dues col·laboracions –Eterno Verano amb Adrià Salas, de La Pegatina, Nil Moliner i Arnau Griso i Coral Del Arrecife amb la Sofía Ellar. A excepció de La Venda i Nadie se salva, tots els temes han estat compostos pel propi Miki.

3. CANÇONS PER FER CAMÍ – Borja Penalba i Mireia Vives

Cançons de fer camí és l’últim disc del duet valencià que ja tenia dos discos previs al mercat, L’amor fora del mapa (2016) i Línies en el cel elèctric (2017). El llarga durada está format per 18 peces, que es distribueixen entre cançons i lletres originals, poemes musicats i versions de diferents referents, com Laura de Lluis Llach. El disc fusiona la poesia, la música i la il·lustració, amb el treball de diferents il·lustradores.

4. DELTA – Xeic!

Xeic! té una gran trajectòria a l’esquena amb sis discos d’estudi i més de 350 concerts en aquests onze anys als escenaris. Segons la revista Enderrock, Delta és un disc que marca un abans i un després en la trajectòria del grup. Pel grup es tracta d’un potent passatge de transició. El CD, que presenta dotze noves cançons, engloba cançons que sonen molt diferent però que tenen un rerefons comú; un missatge combatiu, reivindicatiu, de festa, però sobretot, positiu. Hi ha una reflexió conjunta, crítica, que ajuda a crear un demà millor. Segueixen amb la llibertat com a bandera, la crítica contra el sistema i l’immobilisme, i treballant per la igualtat. Com a detall, a la cançó l’Instant l’ahir, el grup ebrenc compta amb la col·laboració de Doctor Prats.

5. DESIG IMBÈCIL –  Mazoni

Després de la publicació d’onze discos -l’últim va ser Carn, os i tot inclòs (2017)-, el dotzè disc de Mazoni es va preestrenar al Mercat de Música Viva de Vic i es va presentar a la Sala Apolo de Barcelona a l’octubre. Les onze cançons vitalistes i amargues del disc han estat compostes com a trio compositiu per Miquel Sospedra al baix, Aleix Bou a la bateria i Jaume Pla a la guitarra i la veu. Han retornat al rock, estil que feia temps que el grup no aprofundia, però més cru i més dur.

6. EGA – Senyor Oca

EGA arriba un any després que Senyor Oca entregistrés Cant de pagès, l’àlbum que va aconseguir gravar al resultar guanyador del Sona9. Al llarga durada estrenat aquest novembre, Senyor Oca continua apostant fortament pel ritme i per seguir rapejant català. Manté l’essència rapera i del drum’n’bass però també adopta alguns traços del trap i, fins i tot, del pop. El nom EGA és una paraula inventada pel cantant, que fa referència a l’autoestima, la superació personal i la part positiva de l’ego. El disc compta amb una peça, Monzó, en la que l’artista inclou declaracions de l’escriptor Quim Monzó. Juntament amb el cantant, també hi participen en el disc, Lágrimas de Sangre a la cançó Tocar fusta, Karlixx a Guanyar temps i l’artista de r&b Ju a Fugida.

7. ENERGIA FOSCA – El petit de Cal Eril

El petit de Cal Eril ha publicat aquest any el seu setè disc, que s’ha publicat en format vinil, CD i cassette. D’aquesta manera, els formats permeten que el disc estigui format per una cara A i una cara B. Tot i que el disc és curt, és sintètic i concís. En aquest àlbum, el grup demostra que continua prestant atenció als petits detalls per aconseguir que cada cançó brilli per si mateixa dintre d’un tot, amb sons plens d’artifici.

8. FANS DEL SOL – Oques Grasses

A inicis de 2019, Oques Grasses van treure al mercat el seu quart disc, Fans del sol. Un álbum que manté el seu esperit optimista que permet fer crítica social amb un prisma més amable. Són capaços de convertir l’addicció a les xarxes socials, les crisis vitals o l’acceptació personal en música ballable que posa de bon humor. Aquest disc permet sons més electrònics que barregen els gèneres llatins amb els ritmes i les cançons tradicionals africanes. Les sonoritats contemporànies es barregen com el funky dance o el pop alternatiu. Hi ha una gran dicotomia d’estils, amb algunes cançons que presenten una base electro i d’altres amb aires flamencs. A la gran barreja d’estils també hi trobem el flok tradicional, el dance i el house, el reggae, el trap i els ritmes caribenys. El disc presenta la col·laboració del cantant de Zoo, Panxo, i del traper Lildami a la mateixa cançó, Més likes.

9. FLORS MENTRE VISQUI – Lildami

Després de 10 vos guard (2018), el segon disc del raper i traper terrassenc porta el nom de Flors mentre visqui. El títol ja és tota una declaració d’intencions. Com ell mateix afirma: “Jo crec que quan et mors et comencen a tirar les flors, doncs no, la reivindicació és que si m’heu de dir alguna cosa bona, si us plau, digueu-m’ho abans que mori”. El segon disc del cantant català ha estat produït per Sr.Chen, productor amb el qual l’artista es va entendre des del primer moment. En les 12 cançons s’hi troben diverses col·laboracions amb músics de diferents gèneres com amb Suu (Noi de l’espai), Pau Lobo (Pempins), Oques Grasses (Serrallonga) i Dorian (Tu ets el sol).

10. JUNTEU-VOS – El Diluvi

El grup presenta el seu tercer àlbum sota el nom de Junteu-vos. La banda s’introdueix de ple en el pop-folk actual amb col·laboracions com Ebri Knight a Suau Sensació, Roba Estesa i Balkan Paradise Orchestra a La revolució o Huntza a T’escoltaré, on interpreten una de les estrofes en euskera. Tot i el canvi d’aires que han portat a terme en aquesta nova creació, El Diluvi manté el seu caràcter festiu i reivindicatiu i la seva essència folk.

11. KEVIN – Ferran Palau

Kevin no és ningú i ho és tot. Kevin és el títol del quart disc del músic de Esparreguera. L’àlbum, que es presenta com un disc pop, té un toc soul, al més pur estil easy-loving. Es tracta de l’obra més romàntica i colorista de l’artista. Ferran Palau admet que, durant la creació del disc, es va veure molt inspirat per referents diferents com altres artistes, pel·lícules documentals i bandes sonores de pel·lícules mítiques, el que fa que el llarg durada sigui un petit ecosistema per si mateix.

12. LA LENGUA DE LOS PÁJAROS – Itaca Band

A l’abril, el grup Itaca Band va publicar el seu cinquè disc sota el nom de La lengua de los pájaros. A diferència dels altres àlbums, és una creació que, tot i estar formada per cançons molt diverses, engloben un mateix missatge reivindicatiu i festiu. El contingut principal és la lluita, com estimar en positiu i com enfrontar el futur tenint en compte el passat. Un carpe diem constant. A La lengua de los pájaros el grup incorpora composicions més llatines com el reggeaton que, juntament amb les influències electròniques i la distorsió hardcore, el disc adopta un to més vitalista. Tot i això, les músiques urbanes i les bases electròniques hi continuen presents. El llarga durada presenta col·laboracions amb MC Youthstar, un raper francès que canta en anglès a Amaneceres por vivir i Dorian a Poesía.

13. L’ULL DE LA TEMPESTA – Porto Bello

L’ull de la tempesta és el segon disc de la banda d’Altafulla, que ha servit per donar relleu a Basat en fets reals, el que els ha ajudat a consolidar-se encara més dintre del panorama de la música catalana. L’àlbum, d’estil pop rock, està carregat de melodies pop que es combinen amb els efectes electrònics per crear un disc molt més enèrgic, més festiu i directe. Al llarga durada trobem col·laboracions com en Guillem Solé de Buhos o en Marc Riera de Doctor Prats.

14. MINORIES QUE FAN UNA MAJORIA – La marató de TV3

Cada desembre se celebra La Marató de TV3, una proposta solidària que busca recaptar diners amb la finalitat de seguir investigant mèdicament. Cada edició presenta una temàtica diferent sobre salut. Enguany, la temàtica són les malalties minoritàries. En aquest àlbum solidari col·laboren personalitats com l’Álex Ubago, l’Alan Parson, el Miquel Fernández, Miki Núñez, La Pegatina, Amaral, Vanesa Martín, La Folie i Jordi Ninus, Lola Índigo, Les Montses, Víctor Manuel, 31 FAM, Manuel Carrasco, Doctor Prats, Buhos, Els Catarres i Elena Gadel. El CD només el podrà comprar als quioscos o a la web de La botiga de TV3 fins a acabar les 200.000 unitats de la tirada.

15. NO EM DONA LA GANA – Gertrudis

Aquest divendres 13 desembre, ha vist la llum el vuitè disc de Gertrudis. El llarga durada s’ha publicat sota el nom No em dóna la gana. A punt de complir els 20 anys sobre l’escenari, ofereixen als seus fans dotze cançons noves que recuperen el seu tradicional to festiu amb missatges que no s’allunyen dels temes combatius. A través de la ironia, Gertrudis parla de diferents com la maduresa, el desengany que sorgeix del món idíl·lic, les crítiques pels problemes mediambientals i l’amor. A part de la rumba catalana dels inicis, s’incorporen característiques de la música electrònica. 

16. NOTHING LESS THAN ART – Aiala

Nothing less than art és el disc presentació d’Aiala, un dels duets revelació de la temporada. Al llarg del llarga durada, on els sentiments i el feminisme són els protagonistes juntament amb la figura femenina, Jara Aiala i Isaïes Albert experimenten amb el resultat de la barreja del reggae, soul, rock i algun toc de trap. El disc està replet de col·laboracions com la Clara Peya a All in, Celia del Baro a My Essence, Sister Castro a Only One, Fernando Guisado “Rubio” a These Games i Matah a Make a good face. També s’hi troba una versió Quiero sentirme iluminada de La Kinky Beat.

17. PER LA BONA GENT – Manel

Manel torna amb Per la bona gent un disc on, com sempre, hi ha una gran presència de les lletres i els seus missatges ocults. El grup sempre ha utilitzat la cançó com a vehicle de les lletres i com a generador d’emocions. Al single que dóna nom al disc, hi ha un duet entre el cantant de Manel, Guillem Gisbet, amb Maria del Mar Bonet, amb total respecte i admiració. Les 12 cançons que formen l’àlbum tenen un joc ampli entre la música i les lletres, buscant el hit pop despreocupat i auto paròdic que els defineix com a banda. 

18. TERRA D’ARGILA – Menut

El cantautor i guitarrista Carles Blanch, conegut musicalment amb el projecte Menut, va guanyar l’any 2018 el Premi Joventut del Concurs Sona 9 i va ser finalista del Concurs Sons de la Mediterrània. Aquest 2019 presenta el seu àlbum Terra d’Argila, on explora les noves formes d’entendre i interpretar la música de les Terres de l’Ebre. Amb l’ajuda d’un guitarró, guitarres, sintetitzadors i programacions, Menut elogia la vida senzilla i el paisatge de la seva infantesa a través de les seves lletres.

19. TRANSLÚCID – Smoking Souls

Translúcid és el quart disc de la banda de Pego, que es va publicar el passat 22 de novembre. I d’entre tots els LPs d’Smoking, hem arribat a la conclusió que aquest és potser l’LP més madur. Sense perdre la seva característica energia que els defineix, que tendeix cap al rock dur i el pop, les noves cançons es presenten reflexives i emocionals, fugint dels arranjaments, les estructures i els ritmes més típics. Unes cançons que guarden una certa relació entre elles, partint d’una conceptualització que es defineix a partir de les branques que han crescut del concepte translúcid. A més, l’àlbum compta amb la col·laboració de Mafalda i de David Fernàndez. I és que els nostres ulls deixen passar la llum, però no ens deixen veure amb nitidesa el que tenim davant, com explica el guitarrista, Pau Campos, en una entrevista de la revista Enderrock; però per això tenim l’oïda, per completar el missatge que la banda valenciana ens vol transmetre.

20. UN SECRETO A VOCES – La Pegatina

El setembre de 2019, el grup català va publicar un CD i DVD sota el nom Un secreto a voces pel setzè aniversari de la formació. El recull inclou els seus temes més coneguts, com el Gat rumberu, Lloverá y yo veré y Mari Carmen, alguna raresa i dos cançons totalment inèdites –Como lo haría un acuario y Saber que tú– i una nova versió de Y se fue, acompanyats pel Nil Moliner.  Al disc també hi participen Caligaris, Rozalén, Baciamolemani, Ska-P, Mario Díaz, Eva Amaral, La Gran Pegatina, D’Callaos, Joan Garriga, Dubioza Kolektiv, Macaco y Hanggai & Turttle Island.

REFERÈNCIES

Corazón. (2019) Alfred García presenta “1016. El círculo rojo” antes de su final de gira. 2019, de RTVE.
Javier Villacañas. (2019). Aquí está Miki Núñez y su álbum “Amuza”. 2019, Cadena 100.
Mireia Vives i Borja Penalba. (2019) Cançons de fer camí. 2019, de Bandcamp. 
Marc Ferrer (2019). Mireia Vives i Borja Penalba amb les seves «Cançons de fer camí». 2019, de Enderrock.
Enderrock. (2019). Xeic! – Delta. 2019, d’Enderrock.
OnaCat.Radio (2019). Nou disc dels Xeic, “Delta”. 2019, de OnaCat.Radio.
Xeic (2019). Delta. 2019, de Xeic!
Bankrobber. (2019). “Desig imbècil”, nuevo disco de Mazoni el 4 de octubre. 2019, de Bankrobber.
Enderrock (2019). La nova cançó de Mazoni és un «Desig imbècil». 2019, d’Enderrock.
Marcel Pujol. (2019). Mazoni: «El desig tendeix a anar cap a un cantó i la raó, el que em convé, cap a un altre». 2019,d’Enderrock.
Ignasi Estivill (2019). EGA. 2019, de Mondo Sonoro.
Enderrock. (2019). Senyor Oca. EGA. 2019, d’Enderrock.
Andreu Cunill. (2019). Energia fosca. 2019, de Mondo Sonoro.
Bankrobber. (2019). “Energia fosca”, nou disc d’El Petit de Cal Eril. 2019, de Bankrobber.
Enderrock. (2019). «Fans del sol» d’Oques Grasses, cançó per cançó. 2019, de Enderrock.
Laura Cánovas (2019). Fans del sol. 2019, de Mondo Sonoro.
Àrtic. (2019). Lildami, rap i trap “imparabla”. 2019, de Betevé.
Enderrock. (2019). Lildami. Flors mentre visqui. 2019, d’Enderrock.
Andrea Giménez. (2019). Junteu-vos. 2019, de Mondo Sonoro.
Enderrock. (2019). Ferran Palau – Kevin. 2019, d’Enderrock.
Rafa Rodríguez (2019). Una a una: “Kevin” (Ferran Palau). 2019, Verlanga.
Enderrock (2019). El cançó per cançó de «La lengua de los pájaros» d’Itaca Band. 2019, Enderrock. 
Enderrock. (2019). Porto Bello – L’ull de la tempesta. 2019, d’Enderrock.
Primera fila. (2019). Porto Bello presenten “L’ull de la tempesta”. 2019, de Radio Capital.
La Marató. (2019). El disc. 2019, CCMA.
El Nacional. (2019). ‘No em dóna la gana’: Los Gertrudis no se callan en su nuevo disco. 2019, El Nacional.
Karen Montero. (2019). Nothing Less Than Art. 2019, de Mondo Sonoro.
TGL. (2019). Nothing Less Than Art. 2019, de La Fonoteca.
La Casa Del Disco (2019). MANEL – CD PER LA BONA GENT. 2019, de La Casa Del Disco.
Joan S. Luna. (2019). Per la bona gent. 2019, de Mondo Sonoro.
Helena Morén. (2019). Per la bona gent’ de Manel, cançó per cançó. 2019, d’Enderrock.
Enderrock. (2019). Menut. Terra d’argila. 2019, d’Enderrock.
Marc Ferrer (2019). Smoking Souls, orgànic i translúcid. 2019, d’Enderrock.
La Casa Del Disco (2019). LA PEGATINA – 2CD + DVD UN SECRETO A VOCES. 2019, La Casa Del Disco.
Javi García. (2019). ‘Un secreto a voces’ ya es una realidad para La Pegatina. 2019, de Vavel.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: