LLUÍS LLACH: COM UN ARBRE NU EN TRES DIMENSIONS

Portada de l’exposició: Lluís Llach. Com un arbe nu – Imatge extreta de la web d’Arts Santa Mònica

Tanca els ulls: som l’esperit.
Obre els ulls: som el cos.
Som la llum del sol,
de la nit la foscor.
Com un arbre nu – Lluís Llach

Lluís Llach és un artista que no necessita gaires presentacions. La seva gran carrera com a músic parla per si sola, i és que el cantautor gironí no només va ser l’últim component del grup dels Setze Jutges, si no que per si sol se’l considera un dels capdavanters del fenomen de la Nova Cançó, impulsant la cançó cantada en llengua catalana arreu dels Països Catalans, en ple franquisme. Un franquisme que l’obligà a abandonar la seva terra per culpa d’una situació professional insostenible, causada per dures prohibicions. 

Així, doncs, es va exiliar a París l’any 1970. I allà, dos anys més tard, és on publicà el seu tercer disc de llarga durada Com un arbre nu (1972), un dels àlbums més interessants i reeixits de Lluís Llach. Aquest es va convertir en un LP on es mostrava tota la paleta de talents del compositor, el qual era capaç de fer crítica subliminal amb les seves cançons compromeses i plenes de missatge, sense deixar de banda la ironia i el ritme. Unes característiques que es podien observar només escoltant el primer tema del disc, Cançoneta (La gallineta). A la vegada que seguien presents en el segon, el qual donava nom al llarga durada, i que un any més tard el cantautor tocaria al Teatre Olympia de París. Sense obviar cadascuna de les altres cançons que conformaven el disc: Comandante (Instrumental), Ma tristesa, A cavall del vent, Dona (A les cinquanta estrelles), Madame, Debilitas formidinis i Bon senyor.

Avui, després de 47 anys de la publicació d’aquesta obra, es torna a fer sonar ben alt el seu nom. Com un arbre nu és com es diu l’exposició organitzada pel Grup Enderrock i l’àrea de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i commissariada per Lluís Danés, que ret homenatge a les cançons de Lluís Llach, en motiu dels seus 50 anys de carrera. 50 anys que també compleix la prohibició de la seva cançó més mítica, L’estaca.

La mostra es pot visitar al centre cultural Arts Santa Mònica de Barcelona, i presenta una artística i multisensorial mirada a les cançons de Lluís Llach. Ara, però, la iniciativa no pretén ser un recorregut cronològic ni retrospectiu de la seva obra, sino una invitació, a tothom que estigui interessat en aquest artista, a descobrir els seus paisatges musicals. És per això que l’exposició inclou diferents àmbits de visita, cadascun portant per nom una de les cançons del cantautor gironí. Els més destacats en són:

  • Amor particular: on es podran reviure els mítics concerts que Lluís Llach ha realitzat al llarg de la seva trajectòria.
  • L’estaca: on es donen a conèixer els secrets d’aquesta cançó, el seu enfrontament amb la dictadura franquista i com segueix sent la banda sonora per lluitar en contra de tota repressió, a casa nostra i arreu del món.
  • El cafè antic: on es descobreixen els poetes que ha cantat Lluís Llach, amb una menció especial a Miquel Martí i Pol, amb qui va establir una gran amistat.
  • Viatge a Itaca: on es mostren algunes de les persones que han guiat la vida musical del cantant de Verges.
  • Alè: on hi ha un recorregut sonor i visual per les cançons del cantautor.
  • Rar: on s’exposa un Llach diferent, caminant per altres disciplines que no són pas les pròpies d’un cantautor.

Tot això, sense oblidar un espai interactiu, en el que es podrà observar, en realitat virtual, al mateix Lluís Llach assegut en un piano interpretant la cançó Com un arbre nu. Una experiència immersiva innovadora que compta amb una tecnologia pionera a Europa, i que ha estat desenvolupada per l’empresa catalana Labsid. Aquesta tecnologia tan sols havia estat utilitzada, fins al moment, per a recrear les figures del futbolista Leo Messi i dels cantants David Bowie i Chaka Khan.

Així que, en termes generals, aquesta exposició és una oportunitat excel·lent per a rememorar les cançons més emblemàtiques del músic català en un entorn teatralitzat amb llum, so i una escenografia dissenyada a partir d’objectes al·legòrics. Una bona forma de cel·lebrar els 50 anys de la seva trajectòria, en uns temps en els que les seves lletres i harmonies segueixen estant presents dia a dia, sense perdre l’essència o l’esperança al canvi. “Com un dibuix al vent, com un arbre nu”. Esdevenint els nosaltres càntics, com els de l’ocell que hi ha en tu.

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Enderrock. (2019). “L’estaca”, 50 anys de la mitificació. 2019, Enderrock

Enderrock. (2019). Lluís Llach en fotografia i realitat virtual a l’exposició ‘Com un arbre nu’. 2019, Enderrock

Gencat. (2019). Lluís Llach. Com un arbre nu. 2019, Arts Santa Mònica

Google. (2016). Com un arbre nu. 2019, Musixmatch

Lluís Llach (2002). lluís llach. 2019, Lluís Llach

Viasona. (2010). Com un arbre nu. Lluís Llach. 2019, Viasona

Wikipedia. (2007). Com un arbre nu (àlbum). 2019, Wikipedia

Wikipedia. (2003). Lluís Llach. 2019, Wikipedia

Revista Enderrock de Novembre (Número 295)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: