ANDANA: ESPERANT PREPARATS EL TREN DE LA MÚSICA

Andana – Foto extreta del web d’Andana

Andana és una banda del Maresme, concretament de Mataró, formada per nou integrants, que es va crear fa 3 anys. Es caracteritza per combinar la música reggae roots jamaicana, que es va popularitzar durant els anys setanta i vuitanta, amb unes líriques que aposten pel canvi constant a ultrança, convertint-se en un dels grups emergents més interessants del panorama actual d’aquest estil.

El grup no va néixer amb una finalitat clara, com explica el cantant Àlex Garcia en una entrevista per a la revista Tot Mataró i Maresme. Però el grup d’amics que el componen es va adonar que tenien una molt bona eina per a expressar la seva opinió i, conjuntament, van decidir aprofitar aquesta oportunitat per fer-se escoltar i tirar endavant el projecte.

Així que, l’any 2018 van aconseguir guanyar la final del Concurs Música Jove que organitza cada any l’Acampada Jove. Al qual van arribar-hi després d’haver guanyat, al mateix any, el concurs previ Alça’t, requisit necessari per poder actuar al Música Jove de Montblanc. Gràcies a aquest assoliment han pogut presentar el seu directe a l’escenari principal de l’Acampada Jove d’enguany. Una fita que els ha servit per donar a conèixer al públic Rise Again (2019), el seu primer EP, produït per King Siva, un conegut productor i saxofonista, germà d’Adala, amb el que també han coincidit en més d’un cartell, com el del passat 12 d’abril a la sala Clap de Mataró.

Aquest curta durada, que consta de 5 cançons, és el primer treball d’Andana. Un treball potent i estudiat que parla sobre l’evolució constant d’un mateix. Del fet de renéixer cada dia sent diferent de com s’és a l’anterior. Però, això sí, mantenint la mateixa essència. Com bé diuen ells mateixos, és un crit clar contra el conformisme i contra les etiquetes que es col·loquen, que moltes vegades no deixen avançar. Un avenç que la banda del Maresme té molt clar que no s’ha de parar de fer.

Tant és així, que el passat 11 de novembre van publicar un nou single, anomenat Minva la ciutat. Una cançó que manté l’esperit musical i líric del seu primer EP. A la vegada que es presenta una actitud més crítica, denunciant la repressió que es viu tant al nostre país, com en d’altres d’arreu del món. Un cant reivindicatiu que anima a una lliure interpretació del missatge, però sempre des d’un punt de vista crític.

I és que Andana té “molt per explicar”, tot i ser molt joves. La banda es marca com a objectiu actuar cada cop en més sales i en més festivals, a la vegada que es proposa seguir fent música a llarg termini. De fet, parlen de col·laboracions amb altres músics i grups, cosa que fa que l’espera per nous temes encara es faci més suculenta i irresistible. 

Això sí, objectius que esperen complir sense pertànyer a cap gran productora. El grup valora que se’ls contracti pel que fan i no pel fet de formar part d’un segell. Andana és un projecte autogestionat que ja compta amb pàgina web i marxandatge propis. Cosa que genera més feina, però que a la vegada fa que el conjunt tingui una identitat més pròpia. Una identitat que els ha portat a ser inclosos al disc Revolucionem la música Vol.2 (2019) que acompanya la revista Enderrock de l’últim octubre. Tot un elogi per una banda que apunta alt i que de ben segur acabarem veient el seu nom en els cartells dels grans festivals del país en un futur. Un futur que no serà pas gaire llunyà.

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Acampada Jove. (2019). Green Valley, Doctor Prats, Huntza i Andana se sumen al cartell de l’Acampada Jove 2019. 2019, d’Acampada Jove.

Andana. (2019). Andana. 2019, d’Andana.

Andana. (2019). Andana Oficial. 2019, de YouTube.

Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres. (2019). Andana, The Tyets, Banda Biruji i Dj Hochi, a la Nit Jove de Sant Andreu 2019. 2019, de ajllavaneres.cat.

Berta Seijo. (2019). “Hem portat el ‘reggae roots’ al nostre terreny”. 2019, de Tot Mataró i Maresme.

Capgròs: El diari digital de Mataró i el Maresme. (2019). El reggae, protagonista al Clap amb els grups Adala i Andana. 2019, d’elMón.

Concursalcat. (2018). Andana, guanyadors de la Va edició del Concurs Alça’t. 2019, de WordPress.

Revista Enderrock del mes d’octubre (Número 294)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: