LES VEUS CATALANES D’OPERACIÓN TRIUNFO

Logotip de Operación Triunfo – Imatge extreta de Wikipedia

Negar que Operación Triunfo ha sigut el planter de molts dels cantants que sonen ara mateix per la ràdio, és negar una evidència. El programa, ideat per Josep Maria Mainat sota la productora Gestmusic i estrenat l’octubre del 2001, presentava un grup de concursants que demostraven les seves capacitats artístiques setmanalment en una gala en directe. Els cantants estaven tancats tres mesos dins d’una Acadèmia on es formaven a través de classes de cant, ball, interpretació, cultura musical… fins que eren expulsats pel públic després d’un duel amb un altre concursant. Originalment, sis cantants aconseguien arribar a la final i els tres més votats signaven un contracte discogràfic amb el qual desenvolupaven una carrera musical. A més, optaven a representar Espanya al festival d’Eurovisió.

Divuit anys després de la seva estrena, sabem que a vegades, els triomfadors de les edicions han sigut oblidats fugaçment i d’altres que van passar més desapercebuts en la seva estança a l’acadèmia, han aconseguit tenir més presència a la indústria musical. És per això que avui, des d’Avui Sona, volen retre homenatge a alguns dels cantants catalans que han participat al llarg de les 10 edicions del programa.

OT1 va ser l’inici de l’experiment social que va suposar Operación Triunfo. Hi van participar valencians com l’Alejandro Parreño (València) i la Verònica Romero (Elx), mallorquins com la Chenoa (Mallorca) que va quedar en quarta posició i catalans com en Naïm Thomas (Premià de Mar), la Gisela Lladó (Barcelona), l’Àlex Casademunt (Vilassar de Mar) i la Mireia Montávez (Vilaseca).

Precisament, Mireia Montávez va ser la primera cantant catalana en actuar a Operación Triunfo, tot i que va ser la segona expulsada de la primera edició. Un cop fora de l’acadèmia, Montávez va formar part de Fórmula Abierta, un grup pop que es va formar amb diferents participants – Àlex Casademunt, Geno i Javián – del talent show musical. El primer disc del grup, on s’incloïa la seva cançó més coneguda, Te quiero más, va arribar a ser disc de platí. Un altre integrant, Alex Casademunt ja tenia una trajectòria important en la interpretació quan va entrar a l’acadèmia. A la seva sortida, ha enregistrat quatre discos en solitari i ha participat en diversos espectacles com 40 Principales: El Musical. De la primera edició del concurs s’ha de mencionar especialment a la Gisela, que s’ha convertit en una destacada actriu de teatre musical i és la veu principal de les versions castellanes de moltes pel·lícules de Disney, com l’acabada d’estrenar Frozen II, on torna a posar la veu cantada de la protagonista, l’Elsa.

A OT2 van participar l’eivissenc Miguel Ángel Silva, la valenciana Tessa Bodi, el barceloní Joan Tena, la barcelonina Elena Gadel i la surienca Beth. Elena Gadel ha gravat tres discos però ha sigut a la interpretació musical on ha tingut millor resultats. Va participar a l’adaptació Mar i Cel de Dagoll Dagom i va obtenir un premi Butaca al 2018 pel seu paper a Cabaret. La cantant Beth va quedar tercera en la segona edició i va representar RTVE en el festival d’Eurovisió el 2003 amb la coneguda Dime. Ha compaginat la música amb el teatre i la seva pròpia marca de roba infantil, LittleLia.

OT3, com a edició, va passar molt discretament, amb la participació de les barcelonines Nur (Nuria Elosegui) i Sonia Poblet, en José Giménez de Castelló i el guanyador de l’edició Vicente Seguí, de Vilamarxant, Comunitat Valenciana. OT4 també va mantenir unes dades discretes, amb la participació del barceloní Víctor Estévez, l’alacantí Héctor Rojo i els valencians Sandra Polop i Guillermo Martín, que encara continuen al món musical.

L’edició d’OT5 va ser l’única en la qual va guanyar una catalana, concretament, la Lorena Gómez. La lleidatana va participar en més talent shows després d’OT com a Tu cara me suena d’Antena 3 o La mejor canción jamás cantada de TVE. Al 2018 va publicar Bórrame el recuerdo, el primer senzill del seu nou CD. Juntament amb ella, a l’edició del 2006 van participar el valencià Leo Segarra, José Galisteo de Viladecans, Ismael García de Mataró, Vanessa González de Bigas i Xavier Dealbert de Vinaroz.

Els següents anys, el programa va patir una caiguda en la seva popularitat, el que va provocar que pocs concursants arribessin a tenir un reconeixement real. A OT6, van participar-hi els barcelonins Chipper i David Ros, la Tania Gómez de St. Coloma de Gramanet, en Rubén Noel de St. Boi del Llobregat, la Noelia Cano de Mislata i l’Iván Santos de Vilanova i la Geltrú. A l’edició OT7 van participar dues barcelonines; Brenda Mau i Sylvia Parejo, Rafa Bueso de la Vall d’Uixó, Maxi (Víctor Giménez) de Reus i Víctor Púa de St. Vicenç dels Horts. A OT8 van participar les barcelonines Alexandra Masagkay, Nirah (Núria Robles) i els barcelonins Naxxo (Nacho Ibáñez) i Juan Delgado, a més del valencià Álex Forriols i el guanyador, Nahuel Sachak establert a Castelló.

A causa de les baixes audiències, el programa va ser cancel·lat fins que es va recuperar el 2017 amb OT9. A aquesta edició, que va recuperar el fenomen fan de les primeres, hi van participar el mallorquí Ricky Merino, la Nerea Rodríguez de Gavà, el Raoul Vázquez de Montgat, l’Aitana Ocaña de St. Climent del Llobregat i Alfred García d’El prat de Llobregat. L’Alfred, que va quedar en quarta posició, va ser l’encarregat de representar Espanya aquell any a Eurovisión juntament amb Amaia Romero. El pratenc va publicar el seu primer CD, 1016, el 2018 i va treure al mercat una edició d’aquest 1016/El círculo rojo el 2019. Al mes de Desembre d’aquest mateix any ha tret el seu primer llibre, Otra luz. L’altre participant d’OT9 que també ha tret disc és l’Aitana, La tinta de mis ojos. L’èxit d’aquest s’ha de sumar a l’èxit musical que ha tingut la cantant amb temes com Lo malo o Teléfono i Vas a quedarte, del seu primer CD, Spoiler.

A aquesta última edició del 2018, OT10, hi van participar l’Alba Reche d’Elx, Carlos Right d’Esplugues del Llobregat, Joan Garrido de Bunyola i Miki Nuñez de Terrassa, del qual ja hem parlat al blog. Encara és aviat per entrar a valorar la seva incipient carrera, però molt d’ells ja han recorregut molts quilòmetres amb la gira d’OT.

Els càstings de la següent edició ja estan pràcticament tancats. S’espera que l’onzena edició se celebri a inicis de 2020. Qui sap si, aquest cop, tornaran a pronunciar el nom d’una catalana o d’un català com a guanyadors d’ Operación Triunfo.

REFERÈNCIES

Anònim (2019.) Operación Triunfo. 2019, de Wikipedia.
Enderrock 295 mes de Novembre 2019

Laura Nogueira – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: