CIRCUIT FOLC: MODERNITZANT LES ARRELS

Logotip del Circuit Folc 2019 – Imatge de tradicionarius.cat

Moltes persones quan escolten la paraula folk desconnecten i pensen que allò no va amb ells. Que el folk és un estil de música antic i carrincló. Però no són conscients de la gran varietat musical que s’estan perdent. Una música que no deixa de ser l’arrel de la música cultural popular, i que parteix de les melodies del poble, però que pot set tant antiga com moderna.

Amb la intenció de promocionar aquest tipus de música el Grup Enderrock i el Centre Artesà Tradicionàrius organitza cada any el Circuit Folc. Un circuit musical que enguany arriba a la catorzena edició i que connecta, entre els mesos d’octubre i desembre, un seguit de concerts i activitats relacionades amb la música tradicional catalana, en diferents indrets dels Països Catalans.

Una edició que pretén donar visibilitat a músics folk del país, per demostrar que aquest estil musical està ben viu. A la vegada que es presenta modern, interpretat per joves compositors que creen nous arranjaments a partir de temes musicals populars o que simplement creen noves cançons prenent l’estil dels orígens del folk.

Cada any s’escullen un seguit d’artistes per actuar dins del Circuit Folc, que acostumen a tocar en escenaris com el de la Fira Mediterrània de Manresa o el Festival Accents, d’entre d’altres. Aquest 2019 s’ha volgut reforçar la idea de descobrir sis artistes que investiguen en els sons de la música mediterrània i que estrenen nous treballs en un total de 21 concerts. Aquests artistes són Anna Ferrer, Arrels de Gràcia, Clàudia Cabero, Menut, Miquel Gil i Tarta Relena.

L’Anna és una cantant menorquina amb un gran bagatge musical, tot i la seva joventut, que s’ha format al Taller de Músics. Presenta el seu nou disc Krönia (2019), que es defineix com a conceptual de temàtica existencialista i amb unes fortes reminiscències de Tel·lúria (2017), el seu primer disc en solitari. El projecte pel que aposta l’artista tracta de la soledat, la mort, el silenci i el perdó, a través d’un univers sonor molt particular barrejant folklore amb electrònica.

Arrels de Gràcia és un grup liderat per Jonatan Ximenis, que presenta el seu últim disc Remena nen! (2019), una revisió a ritme de rumba catalana del clàssic Remena nena (1970) de Guillemina Motta. En aquest disc es presenta un repertori ple de cuplets del segle passat, barrejats amb la mateixa rumba catalana que va esclatar a la ciutat de Barcelona anys enrere.

Clàudia Cabero és la guanyadora de l’onzena edició del concurs Sons de la Mediterrània, organitzat per la revista que porta el mateix nom, dins del Grup Enderrock. Ella presenta Aorta (2019) al Circuit Folc, un CD que inclou temes propis i peces tradicionals que guarden una relació amb els vincles de família i amistat. La cantant de Barcelona, en el seu projecte, combina les arts plàstiques i la poesia amb una veu càlida, per interpretar cançons que es troben subjectes a una fina corda entre el folk i la cançó d’autor.

Menut és el guanyador del Premi Joventut del Sona 9 del 2018. Carles Blanch és qui lidera aquest projecte, influenciat pel folk, per la música tradicional de les Terres de l’Ebre i de la cançó d’autor. Presenta el seu disc de debut Terra d’argila (2019), on afegeix certes pinzellades electròniques a un folk barrejat amb el pop.

Miquel Gil ja s’ha convertit en un clàssic de les veus del panorama musical mediterrani d’arrel. Les seves clares referències de la seva època a Al Tall l’acompanyen en la seva visió del present i del futur a Geometries (2019), el seu últim àlbum que ha estat produït per Borja Penalba. En Miquel oferirà al Circuit Folc un seguit de cançons i cants oberts amb textures noves que inclouen adaptacions de poemes d’Enric Casasses, Imma Máñez, Vicent Andrés Estellés, Anna Montero, Joanjo Garcia i Begonya Pozo.

Tarta Relena és el projecte musical de Marta Torrella i Helena Ros, les quals intenten captar l’atenció a través de l’atmosfera litúrgica i hipnòtica que provoquen els seus cants a cappella. Al Circuit Folc hi presentaran el seu debut Ora pro nobis (2019), àlbum que explora sonoritats típiques de les músiques de tradició oral i de cançó d’autor, sense obviar les polifonies que utilitzen i que remeten a les de Còrsega, passant per melodies sefardites i càntics típics de la cançó menorquina.

CONCERTS D’AQUEST DESEMBRE

7 Desembre 2019

MENUT al Cafè del Teatre de Lleida

14 desembre 2019 

MIQUEL GIL al Cafè del Teatre de Lleida

15 desembre 2019

ANNA FERRER al Cafè del Teatre de Lleida

17 desembre 2019

ARRELS DE GRÀCIA al Festival Accents de Cambrils

Marc Serrano – @avuisona

REFÈRENCIES

Enderrock. (2019). Circuit Folc 2019, arrels joves i modernes. 2019, de Enderrock.

Enderrock. (2019). Circuit Folc 2019, arrels joves i modernes. 2019, de Enderrock: Sons de la Mediterrània.

Festival Accents. (2019). L’Accents 2019 acollirà tres actuacions del Circuit Folc de la revista Enderrock a Reus i Cambrils. 2019, de Festival Accents.

Tradicionarius.cat. (2019). QUIÉNES SOMOS. 2019, de Tradicionarius.cat.

Wikipedia. (2005). Folk. 2019, de Wikipedia.

Revista Enderrock d’Octubre (Número 294)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: