ELS CAMINS PLENS DE CANÇONS DE MIREIA VIVES I BORJA PENALBA

Mireia Vives i Borja Penalba – Foto de Lorena Perales

“Que la vida és dolça i pruna”
-Dolça i pruna-

Mireia Vives i Borja Penalba són un duet valencià, amb procedències i referents molt allunyats l’un de l’altre. Tot i així, comparteixen un punt de confluència en el que cada cop se senten més còmodes. “Som dues persones que ens hem trobat en la vida i que hem connectat musicalment”, ho defineix Mireia.

Ella i en Borja van coincidir per primer cop a Palma, on Mireia actuava amb la seva antiga agrupació de hip hop, Rapsodes. Borja es trobava acompanyat de Feliu Ventura, a qui li havia produit discos i a qui acompanyava en molts directes. Va ser gràcies a actuar amb aquest, que el compositor valencià va poder cridar l’atenció de Lluís Llach, amb qui més tard col·laboraria en multitud d’ocasions. I és que Borja ha acompanyat a gran quantitat de músics de referència dels Països Catalans, com Maria del Mar Bonet, Marc Parrot, Obrint Pas, Àngel Estellés, Andreu Valor o Miquel Gil, entre d’altres. Amb ells va tocar, gravar i fins i tot va fer de productor, en certes ocasions. Es podria dir que és “l’home de fer feines del segle XXI”, com diu la mateixa revista Enderrock.

Al cap d’un temps d’aquella trobada, Borja va ser cridat per Atupa per col·laborar-hi, i ell mateix va recomanar la veu de Mireia, quan va saber que la banda de rap també necessitava una veu femenina. En aquest instant, doncs, va ser quan ambdós van començar a treballar junts, fins a aconseguir treure el disc L’amor fora de mapa (2016). Un àlbum que serveix d’acompanyament del llibre de Roc Casagran, amb el mateix títol, on musiquen poemes de l’escriptor de Sabadell.

Des d’aquest moment que no han parat de combinar la música amb la poesia, ja sigui en Línies en el cel elèctric (2017) o en l’últim disc que han tret, Cançons de fer camí (2019). Dos discos exquisits, on es convina la dolçor de la veu de Mireia amb la cruesa de la veu d’en Borja, sense oblidar la seva infinita guitarra.
Una convinació que també s’ha pogut gaudir a l’escenari a través d’Ovidi4, una agrupació en forma de quartet que va nèixer per retre homenatge a la figura i l’obra d’Ovidi Montllor, actor i cantautor alcoià de gran trascendència en el moviment de la Nova Cançó. En aquest conjunt, a més d’en Borja i de la Mireia, també hi podem trobar el periodista David Fernández i el poeta David Caño. Cal destacar que en els seus espectacles s’hi poden trobar grans dosis de poesia i música, sense deixar de banda una posada en escena teatral que aconsegueix que el públic s’endinsi en una càlida atmòsfera d’humor, crítica i reivindicació.

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Josep Rexach Fumanya. (2017). L’odissea de Borja Penalba i Mireia Vives. 2019, de VilaWeb.

La Tornada (2019). Ovidi4. 2019, La Tornada.

Pau Benavent. (2019). Mireia Vives i Borja Penalba: ‘Intentem posar banda sonora a l’honestedat’. 2019, de VilaWeb.

Xavier Aliaga. (2017). Mireia Vives i Borja Penalba: la gran aliança. 2019, de El Temps.

Revista Enderrock del mes de Setembre (Número 293)

2 respostes a “ELS CAMINS PLENS DE CANÇONS DE MIREIA VIVES I BORJA PENALBA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: