SONA 9: UN NOU MÓN MUSICAL PER DESCOBRIR

SONA 9 – Imatge del Twitter del @sonanou

A tots ens agrada descobrir nous grups, nous cantautors, noves cançons i noves sensacions. És per això que és essencial tenir festivals, revistes, ràdios i, en definitiva, altaveus que ajudin a donar llum a projectes culturals que si fos pel contrari, s’acabarien perdent en la foscor.

El concurs Sona 9 naix amb aquesta intenció l’any 2001, després que es fusionessin l’antic concurs de maquetes d’Enderrock i el concurs Èxit que organitzava Catalunya Ràdio. Dos certàmens que promocionaven els valors de la música en català a través d’un seguit de competicions d’agrupacions emergents. Quan van decidir ajuntar-se, van unir esforços per tal de crear una plataforma que servís de punt de partida per a artistes novells que es vulguessin dedicar professionalment a la música. Aquesta plataforma es va anomenar com a Sona 9.

Actualment, aquest concurs es pot considerar el més important en l’àmbit de la música emergent dels Països Catalans, donant-li un valor extra a la música escrita en català i sent organitzat pel Grup Enderrock i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. A la vegada, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes Balears. Factors que han permès que el Sona 9 cada cop hagi anat adquirint més visibilitat.

En aquestes dinou edicions que s’han anat celebrant des que es va crear, han passat pel concurs noms d’artistes tan importants pel moment com Els Amics de les Arts, Els Manel, Joan Dausà, La Iaia, Nyandú, Els Catarres o Senyor Oca. Músics als qui participar al Sona 9 els ha suposat que se’ls obrissin noves portes per poder tirar endavant els seus projectes. Alguns gràcies als premis que s’atorguen, i altres gràcies a l’aparador que suposa el Sona 9.

Fotografia de família de la final del Sona 9 2019 – Foto de Carles Rodríguez

De la gran quantitat de grups que es presenten cada any, només 4 poden ser premiats. I és que es reparteixen un total de 5 guardons, cadascun amb nom propi i amb un seguit de regals per qui els guanya:

  • El primer premi és el Sona9, amb el qual el guanyador podrà enregistrar i editar un disc amb la direcció d’un productor professional, obtenir una campanya de publicitat i un seguit de concerts promocionals, entre altres coses. 
  • El segon premi és el Joventut, i consta de l’enregistrament d’un EP amb 4 cançons a Bucbonera Studios, minigira de 3 concerts promocionals i una campanya de difusió. 
  • El tercer premi és l’Èxit, i consta de l’enregistrament d’un single amb 2 cançons a Bucbonera Studios i una campanya de difusió. 
  • El concurs també atorga un premi per Votació Popular, amb 1.000€ en material musical i una campanya a Verkami. 
  • Sense oblidar el premi Cases de la Música, l’únic premi en què no es necessita ser finalista per poder obtenir-lo. Aquest va dirigit al grup o solista amb més projecció de futur, amb un programa de “coaching” per ajudar a fer un salt qualitatiu a la carrera musical del guanyador d’aquest guardó.

Un seguit de premis que els guanyen els artistes que passen amb millor nota el seguit de fases, algunes plenes de proves (com ara musicar un poema en català o versionar i/o adaptar al català una cançó ja existent), que els organitzadors els hi proposen. Enguany la guanyadora del Sona 9 ha estat Maria Jaume Martorell, la qual es va imposar amb cert avantatge en una final que es va dur a terme a la Sala Luz de Gas. La segueix Joina (Premi Joventut) i Urpa (Premi Èxit i Premi per Votació Popular). El Premi Cases de la Música se l’ha endut la banda Relat.

Esperem i desitgem, doncs, llarga vida pel Sona 9, perquè segueixi sent un món musical per descobrir, amb un munt de noves edicions i un munt de concursants novells amb ganes de fer-se un raconet en la indústria musical dels Països Catalans.

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

Els Amics de les Arts (2005) Backstage Final Sona9. 2019, Els Amics de les Arts.

Enderrock (2011) Del 2001 al 2011. 2019, Enderrock.

Enderrock (2011) El trio de moda: Els Catarres. 2019, Enderrock.

Enderrock (2017) El fenomen Manel: 10 claus per a l’èxit. 2019, Enderrock.

Enderrock (2019) BASES 2019. 2019, Enderrock.

Enderrock (2019) Maria Jaume Martorell, guanyadora del #19Sona9. 2019, Enderrock.

Wikipedia (2010) Sona 9. 2019, Wikipedia.

Revista Enderrock de Novembre (Número 295)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: