Entrevista a l’Empordà Music Festival: “Volem ser una de les cites inexcusables del 2022”

Cartell oficial de l’Empordà Music Festival de la Bisbal d’Empordà

#AvuiSona l’Empordà Music Festival, que emprén el vol gràcies a l’impuls de la popular associació empordanesa Els Voltors. Així, doncs, demà dissabte 30 de juliol, al Camp de Futbol Vell de la Bisbal d’Empordà, se celebrarà la primera edició d’aquest esdeveniment, que neix amb la voluntat de convertir-se en un dels festivals estiuencs imprescindibles de l’escena musical dels Països Catalans.

És per això que avui parlem amb la Sònia Deulofeu, membre de l’entitat organitzadora, perquè ens expliqui tots els detalls que s’amaguen al darrere de les 10 hores de música i festa que suposaran aquest nou projecte, i que, enguany, aniran a càrrec de conjunts i artistes tant sonats com Zoo, La Fúmiga o Lágrimas de Sangre.

A què sona l’Empordà Music Festival?

L’Empordà Music Festival sona a estiu, fa olor a camp i no hi falta la bona música i el bon ambient. Un esdeveniment que demostra que, lluny de les platges massificades de la Costa Brava, a l’Empordà també hi ha vida al juliol i a l’agost, quan fa calor.

D’on va sorgir la idea de crear aquest nou festival?

Els Voltors fa molts anys que teníem ganes de muntar un festival a la nostra ciutat. Aquell “run-run” no marxava, i ara fa 3 que ens hi vam posar seriosament per fer-ho possible. La pandèmia ho ha endarrerit més del que nosaltres voldríem però aquí estem, demà serà una realitat. A més, enguany celebrem els nostres 25 anys de trajectòria i l’EMF és, segurament, la millor festa d’aniversari. Si mirem enrere, com a entitat ja havíem organitzat algunes festes que tenien un esperit “festivaler” com el Voltor Music Festival de l’any 2003 o les Carpes Voltors que es feien a l’estiu i eren 3 dies de concerts.

Què cal per a organitzar un festival musical d’aquestes característiques?

Moltes ganes i il·lusió. És el que ens mou sempre a nosaltres però en aquest cas necessites una dosis extra de tot. Des del voluntariat, com és el nostres cas, es poden fer moltes coses sempre que hi hagi bona gent disposada a destinar les seves hores lliures a donar un cop de mà perquè els altres gaudeixin. Per això agraïm a tots els membres de l’entitat la passió i la dedicació d’aquests últims mesos. Si no fos per aquest motor que mou l’entitat, l’EMF no seria una realitat. Estem parlant d’un esdeveniment per a 5.000 persones amb 5 grups que estan a primera divisió de l’escena musical i que volíem que fos una experiència completa i no només concerts. Podeu imaginar el que això suposa.

Pel que fa a la logística de l’esdeveniment, ha resultat difícil gestionar-ho tot?

Com sabeu, fa 25 anys que ens dediquem a l’organització de festes i concerts. Estem acostumats a la logística que comporta. Durant l’any fem la Festa de Carnaval i la Festa Exòtica al Pavelló Firal i, en algunes ocasions, hem arribat a ser 3.500 persones. Sabem què es necessita, com s’ha de fer i tenim la gent per fer-ho. Evidentment, com deia abans, hem notat que hi hem hagut de dedicar el doble d’hores i d’esforç, i més en una primera edició, però paga la pena.

Mapa del recinte de l’Empordà Music Festival

En aquests casos els patrocinadors com Estrella Damm o CocaCola, en el vostre cas, són essencials per a poder tirar el projecte endavant? Per què?

Cada un dels nostres patrocinadors i col·laboradors són imprescindibles. Si abans deia que els membres de l’entitat són el motor, ells són la benzina. Aprofito per agrair-los la confiança que han tingut des del primer moment en el projecte. Són el suport logístic, mediàtic i econòmic que necessita l’Empordà Music Festival.

Com és que vau decidir escollir l’Antic Camp de Futbol de la Bisbal d’Empordà com a principal seu de l’esdeveniment?

La Bisbal d’Empordà té diversos espais grans, però aquest és l’únic que es trobava al nucli central de la ciutat. L’Antic Camp de Futbol compleix diversos objectius: és cèntric; és prou gran per muntar-hi 20 metres d’estructura d’escenari; pot acollir còmodament 5.000 persones, l’aforament màxim que ens hem marcat per aquesta edició; és pot delimitar el recinte per les quatre bandes i hi hem sumat part del Passeig com zona d’accessos, restauració i descans.

L’Empordà Music Festival neix amb la finalitat de convertir-se en el festival estiuenc de referència de la Plana de l’Empordà? Quines en són les expectatives?

Volem marcar agenda cultural i ser una de les cites inexcusables del 2022 de moment i, si tot va bé, dels propers estius. La resposta del públic està sent molt bona i ho notem en el suport de la població local i en la venda d’entrades, que per cert hem creuat fronteres i vindrà gent del País Valencià, Madrid i Illes Balears, entre altres. A més, destacar que som l’únic festival que se celebra a l’interior de la comarca i que aposta per mantenir preus populars tant a l’entrada com als serveis.

El passat 30 de març vàreu presentar el cartell d’aquesta primera edició, amb noms d’artistes tan aclamats com Zoo, Lágrimas de Sangre, Zzoilo i La Fúmiga, entre d’altres. Com heu aconseguit establir una programació tan potent com aquesta?

Estudiant el panorama musical per saber qui té una proposta atractiva, un bon directe, qui publicarà nou disc i qui es mantindrà o pujarà a la piràmide d’èxits. Un cop tens la llista del que vols, lluitar per aconseguir que vinguin. No ha estat fàcil. Després de dos anys amb l’activitat cultural aturada, aquest estiu hi ha molta oferta. Tothom té ganes de fer el que feia i més per recuperar el temps perdut. Per tant, tenir ZOO com a cap de cartell acompanyants d’uns altres valencians que ho estan petant com són La Fúmiga; Lágrimas de Sangre que fa res han tret nou disc i l’estan girant; Zzoilo que va ser dels artistes més escoltats l’estiu passat; i l’Orquestra Di-versiones, el grup empordanès per excel·lència i un habitual de les nostres festes, és un luxe per nosaltres i és un luxe per La Bisbal d’Empordà.

A la vegada, també heu volgut completar les 10 hores de música que durarà el festival amb les actuacions, com bé deies, de la ja mítica banda de covers Orquestra Di-versiones, a més dels punxa-discos Carles Pérez (de ràdio Flaixbac) i Kharloss Selektah. La idea és fer de la jornada una festa per a tots els públics?

Sí, teníem molt clar que Di-versiones no hi podien faltar i que havien de tenir un paper important, tancaran la ronda de concerts. I en Carles Pérez i en Kharloss Selektah seran els encarregats de fer que la festa no defalleixi entre grup i grup i de clausurar el festival a quarts de 5 de la matinada. Volem que agradi a tothom. Cadascú hi troba allò que més li agrada, un estil musical concret, un grup concret o simplement viure l’experiència lúdica i festiva amb bona companyia. Tens per escollir què vols fer i veure a cada moment i t’organitzes com et convé. En conjunt esperem un públic familiar amb diversitat d’edats i gènere.

Sense deixar de banda que el festival també comptarà amb una zona village amb food trucks, chill out i photocall perquè els i les assistents puguin gaudir d’una oferta gastronòmica variada, de qualitat i de proximitat, a més de poder-se relaxar i fer-se fotos. Creieu imprescindible tenir en compte espais com aquests per poder dur a terme un acte artístic d’aquestes característiques?

Evidentment, no hi pot faltar. Més enllà de la bona música, el que esperes quan vas a un festival és gaudir al màxim. Amb una programació de més de 10h vols tenir moments de tot, també de relax i tranquil·litat. Aquí entra en joc la zona village.

Photocall de l’Empordà Music Festival

Un cop entrat al recinte sencer del festival, es podrà sortir i tornar a entrar? O si se surt ja no es podrà tornar a entrar?

Per garantir la seguretat dels assistents i per evitar possibles aglomeracions, es pot accedir al recinte a l’hora que es vulgui. Una vegada s’entra, no es pot sortir fins l’abandonament definitiu. El festival està dotat de tots els serveis necessaris.

Des de l’associació Els Voltors, una entitat que porta més de 25 anys organitzant esdeveniments de masses de caire festiu i cultural,  com es preveu que serà aquesta primera edició de l’Empordà Music Festival? Les sensacions són positives?

Les sensacions son molt molt positives. Hi ha nervis, tampoc ens enganyarem. Però estem segurs que tot sortirà sobre el previst i serà un èxit. Hi hem treballat i hi estem treballant de valent. Aquesta última setmana ha estat la més boja, en tots els sentits. Ja estem muntant el recinte. Els propers dies dormirem poc, però serà per una bona causa.

Pel que fa a les entrades, que encara es poden adquirir a través del portal web oficial del festival, com està sent el ritme de venda a falta de poques hores perquè s’obrin les portes del recinte?

Des que vam obrir la venda d’entrades, cada dia la gent n’ha comprat. Al principi a un ritme més lent però les dues últimes setmanes, com era d’esperar, ha agafat velocitat. Ara mateix estem al 70% de l’aforament i es podran comprar, també amb el festival ja en marxa, fins assolir el màxim (5.000 persones).

Per anar acabant, i en relació a l’any vinent, ja esteu pensant en com serà la segona edició de l’Empordà Music Festival? O, per ara, us esteu centrant únicament en l’edició d’enguany i més endavant ja començareu a treballar en la següent?

Les ganes les tenim, però pas a pas. Anem a per aquesta, veiem com surt i quan passi valorarem i decidirem què passarà en un futur.

Finalment, si haguéssiu de triar una cançó dels artistes que formen part del cartell perquè definís el festival al 100%, quina escolliríeu?

‘Addictes a viure’ de La Fúmiga

Marc Serrano – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: