20 CDs PER RECORDAR EL 2021

Aquest 2021 també ha estat un any, malauradament, marcat per la pandèmia de la COVID-19. Però aquet fet no ha frenat pas l’onada creativa dels artistes dels Països Catalans, sinó tot el contrari. Enguany s’ha publicat molta nova música i, per tant, un munt de nous discos. Així, doncs, per acomiadar el 2021 us presentem un llistat amb 20 LPs que ens serviran per recordar aquest any! A més d’un recull de tot un seguit d’àlbums publicats al llarg d’aquests darrers dotze mesos que tampoc us deixaran indiferents!

Que la música no pari mai!

20 DISCOS PER RECORDAR EL 2021 – Avui Sona

UNA LLUM TÍMIDA – La Cicatriz

Una llum tímida és el colpidor i emocionant disc que han enregistrat el Col·lectiu La Cicatriz per compartir, a través de les diferents plataformes digitals i en format físic, totes les peces que formen part del musical homònim que han estrenat enguany al Teatre Condal de Barcelona. Així, doncs, aquest àlbum de caire conceptual mostra al públic la història d’amor, inspirada en fets reals, de dues professores en plena època franquista, on la repressió i l’homofòbia, malauradament, n’eren el pa de cada dia. 

LLEPOLIES – Zoo

Després de la publicació de Tempestes venen del sud (2014) i Raval (2017), el conjunt de la Safor es consolida amb Llepolies, el seu tercer disc d’estudi. Un nou llarga durada replet de reflexió i crítica social, com és comú en el grup liderat per Toni Sánchez “Panxo”, que destaca per la seva riquesa de sonoritats, on s’hi poden apreciar tota mena de recursos musicals que van del rap i l’electrònica als ritmes jamaicans.

HARDCORE FROM THE HEART – Joana Serrat

El nou disc de la cantautora vigatana, gravat a Texas, és tot un cant a l’enyorança i als trencaments. Dues temàtiques que l’artista ha sapigut abraçar a la perfecció amb serenitat i intimitat al llarg de les 10 cançons que conformen aquest seu nou treball discogràfic. Un treball marcat per un estil molt americà, tot i introduir tot un seguit de nous matisos.

A TOPE AMB LA VIDA – Oques Grasses

El darrer LP del conjunt osonenc ha seguit la dinàmica iniciada amb Fans del sol  (2019), i ha aconseguit reunir tot un seguit de cançons que tan sols escoltar-les ja no te les pots treure del cap! D’aquesta manera, Oques Grasses han aconseguit mantenir-se a dalt del panorama de la fusió i de la música festiva dels Països Catalans, refermant trets característics de la seva sonoritat com la veu i la lírica de Josep Montero.

CONTINENT I CONTINGUT – Maria Hein

Maria Hein ha estat sens dubte, una de les grans revelacions d’aquest 2021, estrenant-se amb Continent i contingut, el seu sorprenent disc de debut. Amb un estil que pot recordar, en certa manera, a Maria Jaume Martorell, aquest treball es composa de temes càlids i pausats, però alhora intensos. Tota una declaració d’intensions que esdevé tan sols el punt de partida d’una jova artista que promet.

ANIMALARI URBÀ – The Tyets + Diversos Artistes

Animalari urbà ha estat el resultat de la col·laboració que han dut a terme el duet mataroní amb les conegudes escoles Bressola de la Catalunya Nord. Un interdisciplinar treball de músiques urbanes que ha acollit tot un seguit d’artistes d’arreu dels Països Catalans, que ha servit per musicar i adaptar part del poemari de l’escriptor Enric Larreula, i fer d’altaveu de la llengua catalana.

UN SECRETO AL QUE GRITAR – Nil Moliner

El segon disc de Nil Moliner ha esdevingut tota una explosió de vida i d’energia. Després de convertir-se en un dels artistes més destacats del panorama musical actual, el músic de Sant Feliu de Llobregat canta els seus secrets a través de les seves cançons. Quelcom que converteix el llarga durada en un treball molt personal, però a la vegada universal.

FIAT LUX – Tarta Relena

Després del seu debut amb Ora pro nobis (2019), el duet barceloní format per Marta Torrella i Helena Ros han aconseguit obtenir un marcat estil propi, a mig camí entre el folk i l’experimentació, que es basa en músiques de tradició oral i cançons d’autor relacionades d’alguna manera amb el Mediterrani. Tanmateix, amb Fiat Lux també aconsegueixen introduir influències com els cants improvisats de dones afganeses, la poesia de Safo de Lesbos, les tonades sefardites i el Llibre Vermell de Montserrat.

HO TENIM TOT – Joan Dausà

El nou treball de Joan Dausà és un cant a la vida i a la senzillesa en majúscules. Amb el seu pop inconfusible, l’artista santfeliuenc convida a omplir de vida els pulmons i a mirar de ser feliços amb el que tenim i amb el que ens envolta, ja que, al final, això és el més important.

LUDWIG – Mazoni

Ludwig es converteix en el sorprenent desè disc de Jaume Pla, on el músic s’ha atrevit a mesclar el seu característic rock dylanià amb sàmplers deconstruïts d’algunes de les peces del compositor clàssic i romàntic Ludwig van Beethoven. Tota una obra d’art per no parar d’escoltar en “bucle”.

N.S.C.A.L.H. – El Petit de Cal Eril

N.S.C.A.L.H. són les inicials de No Sabràs Com Acabarà La Història, el vuitè àlbum del mestre del pop metafísic (tot i reconèxier que no existeix): El Petit de Cal Eril. En aquest nou treball, Joan Pons ha realitzat un disc rodó i cíclic, que parla i reflexiona de temes com el temps i la seva construcció i deconstrucció. A més, compta amb una duració de tan sols menys de 25 minuts (cap cançó arriba a superar el 3 minuts!).

EN ÒRBITA – Marcel i Júlia

En aquest darrer treball, el conjunt liderat per Marcel Lázara i Júlia Arrey han reforçat el seu nom artístic i han ampliat la banda, per tal de confeccionar una obra que pretén despertar consciències respecte al canvi climàtic i al fet de cuidar com cal el nostre planeta. Un àlbum naturalista i terrenal que mira a l’horitzó sense perdre el seu aspecte més reivindicatiu.

LA MATEIXA SORT – La Ludwig Band

Els empordanesos La Ludwig Band ens consoliden com una de les bandes emergents a tenir més en compte amb aquest seu segon llarga durada, La mateixa sort. Amb referents com Bob Dylan, The Band, Pau Riba o Jaume Sisa, el conjunt es mostra segur amb un seguit de composicions d’estètica folk i rock que no deixen indiferent a qui les escolta.

CLAMOR – Maria Arnal i Marcel Bagés

Clamor és el nou LP que el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés han produït enguany. Un àlbum que fa un viatge a l’interior del cos i, a la vegada, a l’espai exterior que mostra una evolució del grup cap a una sonoritat més sofisticada i conceptual, després de la visceralitat del seu darrer 45 cerebros y 1 corazón (2017).

FOTOSÍNTESI – La Fúmiga

El conjunt d’Alzira torna amb un nou treball ple d’energia i vitalitat. Així, doncs, Fotosíntesi presenta una col·lecció d’himnes festius i ballables que van de la xaranga valenciana a l’electrònica i la fusió. Sense deixar de banda tot el seguit de col·laboracions amb les que compta l’àlbum (Zoo, Suu, Samantha, Jonatan Penalba i Esther), cosa que fa que se’n reforci el seu esperit col·lectiu.

ESPAIS – Laura Esparza i Carlos Esteban

El duet valencià, guardonat el passat 2020 com a guanyador del Concurs Sons de la Mediterrània, ha presentat aquest 2021 el seu sorprenent segon àlbum. Un treball conformat per grans dosis d’electrònica, a la vegada que per tot un seguit de relats metafòrics que mostren força i sensibilitat. Tot i això, aquest seu nou disc no perd els tocs de les harmonies tradicionals que el conjunt sempre ha inclós en moltes de les seves composicions.

VIATGE EN ESPIRAL – Lildami

En el seu darrer àlbum, Lildami fa tot un viatge en espiral per parlar-nos i reflexionar sobre la vida, l’amor i el desamor. Temàtiques que mouen les 12 cançons que conformen el disc, i que s’acompanyen de bases de rap, trap i electrònica, sense oblidar-nos de la primera havanera LGTBIQ+ que escriu el músic terrassenc amb Arjau. Un LP on no hi ha faltat la producció de Sr. Chen i Pau Romero.

2021. AN EARTH ODDITY – Aiala

Aiala ha firmat el seu treball més madur després de debutar el 2019 amb Nothing Less Than Art, convertint-se en una de les veus del soul a tenir més en compte a casa nostra. En aquest nou LP, l’artista de Barcelona plasma la seva personalitat i s’atreveix a afegir un component pop a tot el que ja ens va oferir fa un parell d’anys, resultant d’això un àlbum tan complet com personal, que cada cop ens apropa més al seu propi univers.

DE VENT I ÒXID – Athanàgia

El duet ponentí que vàrem entrevistar el passat mes de novembre al nostre blog, format per l’Arcadi i en Lluc Casals, ha presentat enguany el seu primer treball discogràfic, titulat De vent i òxid. Una interessant proposta conceptual composta per 10 cançons, de les quals en destaca una sonoritat marcada per la tradició, però també per la modernitat. Així, doncs, el conjunt barreja l’ús del handpan amb el d’altres instruments, per afegir èpica i mística a una història apocalíptica que ens expliquen pràcticament sense paraules.

UN DESERT DE COLORS – Amulet

L’àlbum de debut de l’artista mallorquí Amulet ha estat tota una revelació dins del món del folk, però també fora d’aquest. En ell, Antoni Mulet ens presenta la seva paleta de colors més personal, elaborant un disc ple d’una vitalitat incesant i ple d’esperança. Un LP que vam analitzar juntament amb el músic en el nostre programa de podcast, que contraposa la calma amb l’explosió d’energia per parlar de temes tan diversos com l’amor, el dessig, la búsqueda d’un camí a la vida, la nostàlgia, la felicitat i la força.

ALTRES DISCOS A TENIR EN COMPTE D’AQUEST 2021!

Marc Serrano – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: