MÚSIQUES INFANTILS PEL MENUT QUE PORTEM DINS

Buhos al festival Petits Camaleons – Imatge extreta del portal web Tot Sant Cugat, del diari El Món

Hi ha edat per la música? És una pregunta difícil de respondre. Si més no, el compositor de músiques infantils Pep Puigdemont comenta en un article de la revista Enderrock, que el més probable és que les cançons tinguin una edat de començament, però no de final. Quelcom que es pot determinar a partir de quan l’oient té la capacitat d’entendre una musicalitat o una lletra. O, sense anar més lluny, quan aquesta música desperta emocions i sentiments en aquell o aquella que l’escolta. A partir d’aquí, però, tal cançó pot agradar fins a la vellesa, sense cap mena de límit. I és que, al cap i a la fi, la música no deixa de ser música, per molt que estigui dirigida inicialment a infants, a adolescents, a adults o a ancians.

És per això, que no s’acaba d’entendre el menyspreu generalitzat que hi ha en la societat pel que fa a les músiques infantils, les quals semblen estar desprestigiades pel simple fet d’estar destinades a infants. Sembla que només adquireixen part de valor quan estan fetes per músics de reconeguda trajectòria en el camp de les “músiques per a adults”. Uns prejudicis que es troben sovint en els pensaments de moltes persones, que no saben el que es perden tancant les portes a un estil pedagògic que cada cop s’està convertint més transgeneracional.

Ja fa cert temps que aquest tipus de músiques han anat evolucionant fins a esdevenir músiques familiars, desenvolupant, fins i tot, altres subgèneres com el kindie rock, sorgit principalment a Nord-amèrica. Aquest es caracteritza per ser creat per artistes cantautors que simplement decideixen sensibilitzar-se parlant de temes que puguin interessar als infants en les seves cançons i en oposició a la música infantil més comercial. De manera que el públic pel qual van dirigides aquestes músiques es va ampliant, tenint en compte que quan un nen o una nena consumeixen un producte musical per a infants, ho acostumen a fer acompanyats dels seus pares, els quals el prescriuen i n’acaben sent partícips.

Hi ha música per a infants de molta qualitat; i de vegades de més qualitat que algunes dirigides per a adults. No només existeixen les cançons més tradicionals que s’han anat passant de generació en generació per via oral (com podria ser el “Sol solet”), sinó que també n’han sorgit de noves amb finalitats com ara contribuir en el desenvolupament de la localització auditiva, el desenvolupament cognitiu i el reforçament de les emocions dels més menuts. 

Xesco Boix va ser un mite en aquest aspecte, un dels primers a combinar la pedagogia amb la música per a educar als infants a Catalunya. Però el llegat que ha deixat és totalment enriquidor, amb artistes que han esdevingut tan populars com la mateixa Dàmaris Gelabert. Després d’acumular un total de més de 296 milions de reproduccions amb el tema “Mosquits” a YouTube i de rebre el botó d’or d’aquesta plataforma per haver superat el milió de subscriptors, s’ha convertit en un referent de les músiques familiars. I no només a Catalunya, sinó que arreu del món, sent l’única artista que canta en català en aconseguir aquestes xifres. Els temes “Bon dia” i “Els dies de la setmana” ja són un clàssic en el repertori dels petits i les petites que amb pocs anyets es comencen a aficionar a la música.

També cal destacar El Pot Petit, un dels grups de moda en aquest àmbit, el qual ja porta 10 anys de trajectòria fent ballar i cantar a milers de nens amb cançons com “El lleó vergonyós”, que supera els 7 milions de visualitzacions a YouTube, o “Els pirates”, que ja n’acumula més de 5. Una banda que també destaca per la seva aposta pel format de vídeo a l’hora de difondre les seves músiques per arribar a un públic més ampli a través d’un producte audiovisual de qualitat. Sense deixar de banda els seus espectacles en directe, que els van portar a fer unes 145 actuacions al llarg del 2019.

Un altre exemple de la riquesa de les músiques infantils que hi ha als Països Catalans és Xiula, una altra agrupació que barreja l’educació amb la música, tractant de reüll aquells problemes del dia a dia que més costen de dir per parts dels nens i les nenes. Sempre, però, amb un sentit de l’humor que els caracteritza en cançons com “Verdura i peix” o “Polls”. Animant-se, fins i tot, a apropar aquells ritmes urbans que estan més de moda en l’actualitat, construint temes de trap com “Rispect”, on es consciencia als infants de què és el bullyng.

Reggae Per Xics, projecte infantil de la formació The Penguins, són un altre conjunt d’artistes que es dediquen a passar les “cançons de tota la vida” pel filtre del reggae i dels ritmes jamaicans. La banda pensa cada un dels seus concerts com a un espectacle destinat per a un públic transgeneracional, i que pugui agrupar a famílies senceres, amb la intenció que tots gaudeixin de la seva música. “Si tu vas al cel” o “Una mosca volava per la llum” són dos dels seus temes més populars, que ajuden als més menuts a conèixer cançons populars clàssiques amb un ritme més mestís i semblant al de molts grups actuals de l’escena musical dels Països Catalans.

En aquesta índole, no ens podem oblidar dels Ramonets, un dels grups més demanats als cartells dels espectacles infantils. Amb una formació de 4 músics, interpreten temes clàssics de les llegendes del punk Ramones, amb el suport d’un parell d’animadors que porten als directes per posar moviment i ball a cada cançó. El conjunt ja porta a l’esquena 3 discos, innovant fins i tot pel que fa a les seves portades en físic. El seu darrer àlbum inclou un llapis amb goma i la portada està en blanc, perquè cada nen i nena pugui personalitzar, a la seva manera, la caràtula de l’LP, incentivant la imaginació i les arts plàstiques dels més menuts.

La Petita Orquestra Peiotaire, més coneguda com La POP, és un grup, també de músiques infantils, que va néixer a partir de la transformació del conjunt Amanida Peiot. Ells es dediquen a fer valdre el llegat cultural tradicional i a expressar-lo d’una manera contemporània. Sense obviar els altres projectes que es deriven d’aquesta banda, gràcies a la iniciativa del líder, Francesc Burgos, com ara el festival Sona Baixet. Un cicle conceptual de teatre i música per a les famílies, portat de la mà del projecte cultural LaCasaCalba, que se celebra per la zona de Gandia els dies 4 i 5 d’abril d’enguany. 

Un altre artista important dins les músiques familiars, i un habitual del Sona Baixet, és en Dani Miquel, qui des de petit que ha tocat la dolçaina i qui pretén recuperar i transmetre les cançons tradicionals infantils valencianes a tots els xiquets. Afegint-hi la formació mallorquina Cucorba, una de les més populars i més aclamades pels nens i les nenes a les Illes Balears, la qual comparteix escena amb l’artista Lluïsa

Pel que fa més al kindie rock, la Lali BeGood n’és un dels màxims exponents a Catalunya. Ella beu d’altres artistes internacionals del gènere, com Frances England o Dan Zanes, a la vegada que apropa grans clàssics de la música com The Beatles, Elvis Presley o Queen a les nenes i als nens. Fa un parell d’anys va publicar el seu últim disc anomenat Futur-oh, on va col·laborar amb el prestigiós guitarrista Xarim Aresté. Enguany aquest àlbum s’ha renovat amb una nova edició en anglès, Future-oh.

En l’àmbit radiofònic i comunicatiu aquest tipus de músiques també estan agafant el seu protagonisme. L’emissora de ràdio iCat ja compta amb un programa dirigit íntegrament a les nenes i als nens, anomenat iCat Kids. El presenten Pau Guillamet, Mar Blanch i David Its Me i es retransmet cada dissabte a partir de les 10h del matí. Un horari excel·lent perquè els més menuts el puguin gaudir juntament amb els seus pares.

No cal dir doncs, que les músiques familiars i el kindie rock cada cop estan més presents en les festes majors, on grups com els abans mencionats comparteixen cartell de concerts amb bandes tradicionalment considerades “per a adults”. Un femomen que tard o d’hora havia d’arribar, fent partícips als més petits d’aquest ambient festiu, però adaptant els volums i els horaris a les seves necessitats com a infants.

Característiques que ja porten per la mà els organitzadors del Petits Camaleons, el primer festival pensat per a les nenes i els nens a Catalunya. Una oportunitat excel·lent perquè grans i petits puguin anar de festival amb normalitat i gaudir de diferents concerts en un dia. Aquest esdeveniment es fa al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès cada any, i hi han actuat, entre molts altres, artistes com Els Catarres, Jarabe de Palo, Quimi Portet, Ramon Mirabet, Buhos, Obeses, El Petit de Cal Eril, La Pegatina, Els Pets i Doctor Prats. Una forma ideal per apropar els infants al més sonat de l’escena musical catalana, amb una oportunitat única, i expressament pensada per a ells, per veure grups tan populars com els comentats. Es preveu que aquest 2020 es repeteixi l’experiència entre els dies 2, 3 i 4 d’octubre.

I és que, fins i tot, aquest gènere musical ha adquirit el seu lloc de reconeixement, com es mereix, dins de molts dels guardons musicals més importants del país, i d’arreu del món. Els Grammy’s ja compten amb la categoria The Best Children’s Album des del 1959, cosa que ha seguit implementant el grup Enderrock en els premis que organitzen amb el Premi Xesco Boix al millor disc infantil per part de la crítica, juntament amb un altre per al millor disc per votació popular. Comptant també amb el Premi al millor disc per a xiquets i xiquetes dels premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Així que, tant si teniu menuts com si no, ja no valen excuses per descobrir tot aquest món tan ric de músiques infantils i familiars. Doneu-li una oportunitat i doneu-hi un cop d’ull, que de ben segur que us sorprendrà. Al cap i a la fi tots portem un nen o una nena dins nostre, que segueix tenint ganes de jugar, passar-s’ho bé i aprendre. Per això us deixo, tot seguit, un reportatge radiofònic que vaig dur a terme durant les meves pràctiques universitàries a iCat juntament amb els companys del programa Independents, perquè seguiu descobrint més curiositats d’aquest tema. Espero que el gaudiu!

MÚSICA PER ALS NENS QUE PORTEM DINS – INDEPENDENTS, iCat

Marc Serrano – @avuisona

REFERÈNCIES:

3/24. (2019). El “boom” de la nova música infantil en català. 2020, de Tv3 de la CCMA

Ajuntament de Sant Cugat. (2019). Festival Petits Camaleons. 2020, de l’Ajuntament de Sant Cugat

Álex Zahinos. (2018). Totes les músiques que caben a la música infantil. 2020, de culturplaza

El Mico. (2020). Ramonets al Petits Camaleons. 2020, d’El Mico

Frances Fiol i Amengual. (2007). Guia de Grups Musicals de les Illes Balears. 2020, del Govern de les Illes Balears

Independents. (2018). Música per als nens que portem dins. 2020, de Catalunya Ràdio i la CCMA

lacasacalba.org. (2020). lacasacalba.org. 2020, de LaCasaCalba

Pep Puigdemont. (2012). La música infantil. 2020, d’Enderrock

Petits Camaleons. (2017). PETITS CAMALEONS. 2020, de Seven Hills

Sona Baixet. (2016). Sona Baixet Fest. 2020, de LaCasaCalba.org

Teatre-Auditori Sant Cugat. (2019). Petits Camaleons

Festival de Música per a nens i nenes. 2020, de Teatre-Auditori Sant Cugat

Wikipedia. (2008). Frances England. 2020, de Wikipedia

Wikipedia. (2010). Cançó infantil. 2020, de Wikipedia

Wikipedia. (2010). Kindie rock. 2020, de Wikipedia

Wikipedia. (2017). Música per a infants i joves. 2020, de Wikipedia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: