Entrevista a Kim Kuipers: “La música és expressió i llibertat”

KIM KUIPERS – Imatge extreta de l’arxiu fotogràfic de l’artista

#AvuiSona Kim Kuipers, una cantautora emergent barcelonina amb arrels holandeses que, tot i sentir-se atreta per diferents sonoritats que l’han acompanyat al llarg de la seva vida, presenta un so i un estil particulars, centrats en reflectir cadascuna de les diferents emocions que tenim els humans. Així, doncs, la seva música esdevé el resultat de la combinació d’atmòsferes i ambients sonors personals que acompanyen textos que necessiten sortir de dins i evolucionar continuament, tanmateix com ho fa cada persona.

Has decidit emprendre el teu projecte musical en solitari sota el teu nom propi, Kim Kuipers. A què es deu aquest fet?

Kuipers és el cognom de la meva mare. Vaig escollir-lo degut a que m’he sentit molt influenciada per la cultura Holandesa.

Els estils musicals principals en els que et mous són el folk, de caire americà, i el pop, amb una forta presència de l’efecte del reverb per construir un espai propi i personal. Quines han estat les principals influències que t’han ajudat a definir el teu propi so? Quins són els artistes als que més t’has emmirallat a l’hora de compondre?

La nova corrent del pop metafísic que s’ha desenvolupat a Catalunya m’ha ofert la possibilitat de fer música en català des de un altre punt de vista. Això, barrejat amb altres estils com el pop, el folk i el rock, m’han acompanyat al llarg del anys. Aquest fet, ocasiona que el ventall de influències sigui molt divers, des de Ferran Palau i Judit Nedderman, fins a Pink Floyd, passant per Cupido o C. Tangana.

Quan et vas introduir en el món de la música? Quin va ser el factor que et va animar a emprendre aquesta nova aventura?

Sempre he estat en contacte amb la música! Els meus pares son músics, i m’he anat influenciant constantment de diferents estils, des que sóc petita. A la vegada, estudiar la carrera de Producció i Composició Musical va ser el principal factor que em va moure a crear el meu projecte personal.

L’any 2019 vas estrenar-te en solitari amb el senzill Salty Soul, i el passat 2020 vas publicar Desde que se giró la luna. Com han estat aquests inicis?

Els inicis sempre són complicats. Com a artista estàs en constant aprenentatge i evolució. Aquests primers temes m’han ajudat a comprendre com funciona la indústria i tot el procés que implica un llançament.

KIM KUIPERS – Imatge extreta de l’arxiu fotogràfic de l’artista

Enguany has volgut fer un pas endavant presentant el teu primer EP, Blau Sobre Blau, del que en destaca la cançó Més a prop. Descriu-nos breument què hi ha al darrere d’aquest treball, tant a nivell musical com líric! Què intentes transmetre?

Blau Sobre Blau ha sigut un treball d’introspecció sobre un procés personal. Descriu l’amor des de tres punts de vista. En el cas de Més A Prop, parlo sobre el creixement personal i l’autoestima. Amb aquest EP he pogut treballar amb un equip més complet i professional, que m’ha ajudat a evolucionar amb el meu projecte.

En ell has treballat amb el productor Aarón Barreiro, també compositor de música per a la gran pantalla. Com ha estat aquesta experiència? Què hi ha aportat a la teva música?

Des de el principi, l’Aarón ha entès la meva forma d’escriure i de veure la música. D’aquesta manera hem pogut treballar la producció d’una forma molt orgànica. Crec que el productor és una figura molt important que organitza i dona bellesa al primer esbós de les cançons d’un artista.

A inicis d’aquest mes d’octubre has sorprès amb el llançament d’un nou senzill, en col·laboració amb l’artista 1kualkiera: Tu mejor adicción. Un tema proper al pop de butxaca que tanta volada ha adquirit en els darrers anys, en el que fas una metàfora comparant una relació amorosa amb una partida d’un videojoc clàssic. D’on et va sorgir aquesta original forma de parlar sobre l’amor?

La primera idea va sorgir d’una broma. Després va ser d’aquelles cançons que surten en mitja hora. La veritat és que en cap moment, mentre la composàvem, vam pensar que l’arribaríem a publicar. La idea inicial era la de només gaudir d’aquell moment.

En aquest sentit, en les teves composicions l’amor acostuma a ser el principal protagonista! Quina és la teva forma de veure’l i entendre’l?

L’amor ocupa una gran part del que som. Crec que quan hi ha amor pel que fas, per la gent que et rodeja i per tu mateix, tot agafa sentit.

KIM KUIPERS – Imatge extreta de l’arxiu fotogràfic de l’artista

Fent un cop d’ull al teu canal de YouTube hem pogut observar que la majoria dels teus treballs els has acompanyat sempre d’una peça audiovisual. Ho consideres essencial actualment, en una societat en la que cada cop prima més allò visual envers a allò sonor?

Sempre he sentit una forta atracció per tota la part visual. De fet, en el seu moment vaig començar estudiant la carrera de Comunicació Audiovisual!

Quan un artista treu un nou tema m’agrada primer escoltar la cançó imaginant-me la història, i després posar el vídeo i veure el que ells/elles han volgut transmetre. Per altre banda, crec que la part visual no ha de prevaldre per sobre de la música, i això és una cosa de la qual hem de tenir molta cura.

Un altre fet que ens ha cridat l’atenció és que no cantes en un sol idioma, sinó que tens cançons enregistrades tant en català, com en castellà i en anglès. Creus que aquesta pluralitat lingüística enriqueix d’alguna forma les teves composicions i la teva forma d’expressar-te?

Per mi la música és expressió i llibertat, entre d’altres, i el llenguatge n’és el conductor. L’idioma en el que escric depèn de com em senti en aquell moment.

Quins són els plans de futur que tens pensats d’ara endavant? Et podrem veure aviat d’alt de l’escenari?

Actualment estic component les cançons que formaran part del meu primer LP. Per altre banda, espero, en breus, poder gaudir dels escenaris. Tinc moltes ganes de compartir la meva música en directe.

Finalment, si haguessis de triar una cançó teva que et definís al 100%, quina escolliries?

És complicat perquè evolucionem constantment, però crec que Més A Prop em segueix definint bastant.

Marc Serrano – @avuisona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: